Dato:

25. september 2007

Kontor:

Økonomi- og Analysekontoret

J.nr.:

 

Sagsbeh.:

LKN

Fil-navn:

FIU spm. 2 ad L 219 - Besvarelse

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 2 ad L 219 stillet af Folketingets Finansudvalg til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 10. september 2007.

 

Spørgsmål:

”Ministeren bedes oversende en redegørelse for den såkaldte ”tom plads”-kompensation til asylcentrene, hvor asylcentrene kompenseres for nedgangen i antallet af beboere på asylcentrene.”

Svar:

I forbindelse med åbning og lukning af indkvarteringssteder kan der opstå den situation, at kapaciteten for indkvarteringsstedet ind- eller udfases over en periode, hvilket kan resultere i lav kapacitetsudnyttelse. Ligeledes kan der ved en nedgang i antallet af asylansøgere opstå situationer med lav udnyttelse af kapaciteten.

 

Ved lav udnyttelse af kapaciteten får operatøren en særlig tompladskompensation. Dette dækker bl.a. en række faste omkostninger.

 

I 2007 udgør kompensationen til operatøren 31.536 kr. pr. ledig årskapacitetsplads. Kompensationen udbetales, hvis den samlede gennemsnitlige kapacitetsudnyttelsesgrad for alle operatørens centre ligger under 95 pct. opgjort på kvartalsbasis.

 

Kompensationen er fastlagt ud fra en forudsætning om, at den i en situation med lav kapacitetsudnyttelse skal kunne finansiere den del af operatørens variable udgifter, der ikke fuldt ud er variable på det helt korte sigt, herunder primært lønudgifter, som ellers dækkes via basisydelserne på den aktivitetsstyrede bevilling § 18.21.03 Indkvartering og underhold af asylansøgere m.fl.

 

Kompensationen skal opfattes som et sikkerhedsnet for operatørerne i de tilfælde, hvor det faktiske antal indkvarterede asylansøgere afviger afgørende i forhold til det oprindeligt forudsatte kapacitetsniveau. Det sikres herved, at operatørerne på det korte sigt kan have en relativ stabil driftssituation, selvom indkvarteringsomfanget afviger fra det forudsatte i kontrakten med Udlændingeservice.

 

Integrationsministeriet har løbende tilpasset antallet af centre til det faldende antal indkvarterede. Med det nuværende meget lave antal indkvarterede - og opdelingen af centre i forhold til forskellige særfunktioner – vil det midlertidigt være meget vanskeligt at opretholde en fuld belægning.