ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

14. november 2006

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.  33 92 33 50

Fax 33 12 37 78

[email protected]

www.oem.dk

 

 

 

 


 


Besvarelse af spørgsmål 5 (L 22) stillet af Erhvervsudvalget den 31. oktober 2006.

 

 

Spørgsmål 5:

Er ministeren enig i, at sikkerhedsstillelsen har givet respekt om arbejdet, som betyder, at der er udvist omtanke og respekt for det omgivende miljø og har givet sikkerhed for kvalitetsarbejde, eller kan ministeren begrunde, hvorpå han evt. bygger sin uenighed hermed, og hvilken dokumentation der evt. ligger til grund for ministerens uenighed.

 

Svar:

Det er min opfattelse, at selve autorisationen har givet respekt om arbejdet, og at det faktum, at der stilles krav til særlig faglig kompetence for at måtte udføre denne type arbejde i vidt omfang sikrer kvaliteten.

 

Anvendelse af kvalitetsstyringssystemer, som er et krav for at opnå autorisation, er ligeledes med til at give sikkerhed for, at der udføres kvalitetsarbejde. Et kvalitetsstyringssystem skal indeholde procedurer og instruktioner for arbejdets udførelse og har netop til formål at sikre kvaliteten ved de udførte installationer.

 

Hvis en installatør udfører et fejlbehæftet arbejde, må han påregne at blive mødt med krav om udbedring eller erstatning, uanset om der stilles krav om sikkerhedsstillelse eller ej.

 

En anmodning om træk i sikkerhedsstillelsen skal ske fra en kommune eller en forsyningsvirksomhed. En anmodning om træk sker altså ikke fra en central myndighed, men fra en lokal myndighed eller forsyningsvirksomhed. Det er imidlertid erfaringen, at disse lokale enheder forvalter området meget forskelligt. I 2005 var der 1 anmodning om træk i sikkerhedsstillelsen på kloakområdet.  På vvs-området var der i alt 80 anmodninger om træk i sikkerhedsstillelsen, heraf var de 71 anmodninger fra samme forsyningsvirksomhed.

 

Det vurderes på den baggrund, at kravet ikke har haft særlig betydning, når der ses på hele landet under ét.

 

Det er derfor min vurdering, at kravet om sikkerhedsstillelse har så begrænset en effekt, at den ikke står mål med de administrative byrder for virksomhederne og omkostningerne ved administration af ordningen.