Folketingets Trafikudvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             20. december 2006

J. nr.           004-u18-55

  

 

 

Trafikudvalget har i brev af 28. november 2006 stillet mig følgende spørgsmål L 35 (33), som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål :

 

"Forslag til lov om ændring af færdselsloven. (Modulvogntog). Af transport- og energiministeren (Flemming Hansen).

Kan ministeren bekræfte, at der ved vedtagelse af lovforslaget etableres en særlig takstkategori for modulvogntog på de 2 store broforbindelser, Storebæltsforbindelsen og Øresundsforbindelsen?"

Svar:

 

Taksterne på Storebæltsforbindelsen fastsættes af transport- og energiministeren. Sund & Bælt Holding A/S har oplyst, at A/S Storebæltsforbindelsen indstiller, at der indføres en ny takstklasse på Storebæltsforbindelsen for køretøjer over 19 meter, og at denne takstklasse bliver 50 pct. højere end takstklassen for køretøjer mellem 10 og 19 meter. I 2006 er taksten for en lastbil over 10 meter 950 kr. inkl. moms.

Ifølge Sund & Bælt er begrundelsen for at indføre en sådan ny takst, at den nye takst vil sikre Storebæltsforbindelsen økonomisk mod det trafikfald, der ventes at opstå i lastbiltrafikken som følge af introduktionen af modulvogntog. Et modulvogntog vil have en lastekapacitet, der er 50 pct. større end et sættevognstog, der i dag er et typisk eksempel på en stor lastbil på Storebæltsforbindelsen.

Det skal i den forbindelse bemærkes, at lastbiler i dag står for ca. 40 pct. af den samlede omsætning på vejforbindelsen over Storebælt, og den ekstra takstklasse vil derfor være nødvendig for at fastholde indtægterne for A/S Storebæltsforbindelsen.

Jeg vil forelægge A/S Storebæltsforbindelsens indstilling om den ny takstklasse for forligspartierne bag Storebæltsforbindelsen.

Taksterne på Øresundsbron fastsættes af Øresundsbro Konsortiet, jf. regeringsaftalen mellem den danske og den svenske stat.

Øresundsbro Konsortiet har oplyst, at der forventes indført en særlig takstkategori for modulvogntog. Øresundsbro Konsortiet har endvidere oplyst, at der for nærværende foretages en vurdering af såvel tekniske som kommercielle forudsætninger herfor.

 

Med venlig hilsen

 

Flemming Hansen