Besvarelse af spørgsmål nr. <DOCUMENT_START>14 af 13. november 2006 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri vedrørende forslag til ændring af lov om udendørs hold af svin, lov om indendørs hold af smågrise, avls- og slagtesvin samt lov om indendørs hold af drægtige søer og gylter (Gennemførelse af Europarådets reviderede rekommandation om svin m.v.) (L 45)

 

Spørgsmål:

 

                   ”Hvordan undersøges og retsforfølges en sag, hvor der er en mistanke om, at en landmand ikke har givet svinene ”adgang til tilstrækkelig halm, fyldfoder m.v.”, og vil ministeren oplyse, om der er ført sager af den art ?”

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Fødevarestyrelsen. Fødevarestyrelsen har oplyst følgende:

 

”Efter bekendtgørelse nr. 323 af 6. juni 2003 om beskyttelse af svin, § 21, skal hver so efter fravænning og indtil løbning have adgang til en tilstrækkelig mængde halm, fyldigt foder eller andet foder med højt fiberindhold, der kan give mæthedsfølelse og opfylde soens behov for at tygge.

 

Efter bekendtgørelse nr. 404 af 26. juni 1998 om indendørs hold af drægtige søer og gylte, § 9 a, skal alle drægtige søer og gylter, have adgang til en tilstrækkelig mængde halm, fyldigt foder eller foder med højt fiberindhold, der kan give mæthedsfølelse og opfylde deres behov for at tygge.

 

I modsætning til § 21 i bekendtgørelse om beskyttelse af svin, er § 9 a i lov om indendørs hold af drægtige søer og gylte ikke strafbelagt. Dvs. at en forudsætning for at indlede en strafferetlig forfølgelse for at udlade at give drægtige søer og gylte adgang til en tilstrækkelig mængde halm, fyldigt foder eller andet foder med højt fiberindhold, der kan give mæthedsfølelse og opfylde soens behov for at tygge, er at forholdet også anses for at være en overtrædelse af dyreværnslovens[1] §§ 1 og 2.

 

Ved konstatering af en overtrædelse af kravene om tildeling af fyldigt foder til svin, vil kontrolmyndigheden reagere med en indskærpelse eller en politianmeldelse, hvis forholdet ikke rettes, eller hvis overtrædelsen er grov.

 

Som oplyst i Fødevarestyrelsens rapport ”Kontrol af dyrevelfærd 2005” er der fra Fødevareregionerne for kontrolåret 2005 indberettet 16 indskærpede forhold og 2 politianmeldelser, der omhandler at søer og gyltes mætheds- og tyggebehov ikke er opfyldt.”

 

Fødevarestyrelsen har supplerende oplyst, at der i én af de politianmeldte sager er udstedt et bødeforelæg til vedkommende landmand på 20.000 kr. for en række overtrædelser af dyreværnsloven, herunder kravet om fyldigt foder.

 

Justitsministeriet bemærker i øvrigt, at ved en vedtagelse af lovforslaget vil det være muligt at straffe direkte for overtrædelse af § 9 a i lov om indendørs hold af drægtige søger og gylter, jf. herved lovforslagets § 3. Undersøgelse og eventuel retsforfølgning af en sådan sag vil ske på samme måde, som ved andre overtrædelser af dyrevelfærdslovgivningen.

 

Der henvises i øvrigt til besvarelsen af spørgsmål nr. 10 vedrørende lovforslaget om den nærmere forståelse af udtrykket ”tilstrækkelige mængder halm, fyldigt foder mv.”



[1] Lovbekendtgørelse nr. 344 af 13. maj 2005 af dyreværnsloven