Besvarelse af spørgsmål nr. <DOCUMENT_START>15 af 13. november 2006 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri vedrørende forslag til ændring af lov om udendørs hold af svin, lov om indendørs hold af smågrise, avls- og slagtesvin samt lov om indendørs hold af drægtige søer og gylter (Gennemførelse af Europarådets reviderede rekommandation om svin m.v.) (L 45)

 

Spørgsmål:

 

                   ”Er denne lov omfattet af reglerne om cross compliance, således at der ved overtrædelser kan trækkes i EU-støtte?”

 

Svar:

 

Reglerne om ”cross compliance” (krydsoverensstemmelse) fremgår af Rådets forordning (EF) nr. 1782/2003 om fastlæggelse af fælles regler for den fælles landbrugspolitiks ordninger for direkte støtte og om fastlæggelse af visse støtteordninger for landbrugere og om ændring af en række forordninger.

 

Det fremgår af bilag III til forordningen, at bestemmelserne i forordningens artikel 3 og 4 om krydsoverensstemmelse fra den 1. januar 2007 tillige skal omfatte regler om dyrevelfærd, herunder de regler, der er fastsat i artikel 4 i Rådets direktiv 98/58/EF af 20. juli 1998 om beskyttelse af dyr, der holdes til landbrugsformål samt artikel 3 og 4, stk. 1, i Rådets direktiv 91/630/EØF af 19. november 1991 om fastsættelse af mindstekrav med hensyn til beskyttelse af svin (med senere ændringer). Svinedirektivets artikel 3 og 4, stk. 1, indeholder bl.a. krav til gulvfladerne i staldarealet, krav om fyldigt foder og adgang til vand samt krav om rode- og beskæftigelsesmateriale m.v.

 

I dansk ret findes de nærmere regler herom i lov om indendørs hold af smågrise, avls- og slagtesvin, lov om indendørs hold af drægtige søer og gylter, lov om udendørs hold af svin samt bekendtgørelsen om beskyttelse af svin. Manglende overholdelse af en række af disse regler, f.eks. kravet om permanent adgang til vand, vil således kunne medføre reduktion af den EU-støtte, som en landbruger ellers ville være berettiget til. Det tilføjes, at den nærmere fastlæggelse af de krav, som fra 1. januar 2007 kan medføre reduktion i landbrugsstøtten, for tiden er under overvejelse i Fødevareministeriet, Direktoratet for FødevareErhverv.