Besvarelse af spørgsmål nr. <DOCUMENT_START>28 af 29. november 2006 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri vedrørende forslag til ændring af lov om udendørs hold af svin, lov om indendørs hold af smågrise, avls- og slagtesvin samt lov om indendørs hold af drægtige søer og gylter (Gennemførelse af Europarådets reviderede rekommandation om svin m.v.) (L 45)

 

Spørgsmål:

 

                   ”I svar på spørgsmål 14. oplyses det, at der i én sag (ud af 2) af de anmeldte sager, ”er udstedt et bødeforlæg til vedkommende landmand på 20.000 kr. for en række overtrædelser af dyreværnsloven, herunder kravet om fyldigt foder”. Vil ministeren i den anledning oplyse, om sagen fortsat verserer, om bøden blev vedtaget udenretligt, eller om der er faldet dom i sagen? Vil ministeren samtidig beskrive, hvilke andre sigtelser sagen omfattede, således at det kan vurderes, hvor stor en del af overtrædelsen det skyldtes ”manglende adgang til fyldigt foder”? Vil ministeren samtidig beskrive, hvad der er sket i den anden sag, hvor søer og gyltes mætheds- og tyggebehov ikke var opfyldt?”

 

Svar:

 

Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har Justitsministeriet anmodet Fødevarestyrelsen om en udtalelse. Fødevarestyrelsen har udtalt følgende:

 

”Fødevarestyrelsen kan oplyse, at bødeforlægget i den ene ud af de to anmeldte sager fra år 2005, omkring bl.a. mangel på adgang til en tilstrækkelig mængde halm, fyldigt foder eller andet foder med højt fiberindhold, var på 20.000 kr. Bøden er betalt og sagen er afgjort uden retsforfølgning.

 

Af sagen fremgår det, at der ved gennemgang af drægtighedsstalden sås, at 90-100 % af søerne tyggede i inventar eller i luften, også kaldet tomgangstygning, en adfærds-abnormalitet, der kan skyldes, at de ikke får dækket deres naturlige tyggebehov. Det er af besætningsejeren oplyst, at søerne bliver fodret 1 gang daglig med en foderblanding bestående af bl.a. 2/3 byg, men der blev ikke tildelt halm.

 

 

Derudover omhandlede sagen følgende forhold:

 

1) Bevægelsesfrihed

· De største af søerne i et staldafsnit var for store til, at de kunne hvile og rejse sig uden besvær i deres enkeltbåse.

· I løbeafdelingen fandtes også 2 orner, der var opstaldet i for små bokse.

 

2) Tilsyn, herunder pasning og pleje

· I farestalden fandtes sværere grader af skuldersår hos 2 søer, hvoraf den ene var lammet i bagparten. En anden so fandtes mager og ligeledes lammet i bagparten; der blev konstateret et 15 cm stort område til højre for endetarmsåbningen med stærk ømhed, hævelse, infektion og forrådnelse i vævet. En so i farestalden var ikke aflastet, skønt den havde sår ud for højre albueled.

· I løbeafdelingen havde en del af søerne lange klove og bi-klove. En so var stærkt halt og havde balleforrådnelse og hævelse af benet ovenfor kloven. En anden so udviste tydelig ømhed på begge bagben og havde bylder (10-12 cm i diameter) ud for venstre sædeben.

· Under gennemgangen af staldafsnittene fandtes ingen klargjorte sygestier.

 

3) Operative indgreb

· Halekuperingen omfattede mere end halvdelen af halens længde. Kastration blev foretaget ved overrivning af sædstreng og blodkar; endvidere var smågrisene ældre end 7 dage ved kastrationen.

 

Den anden sag angående fyldigt foder i 2005 er stadig verserende, og det kan oplyses, at Det Veterinære Sundhedsråd er anmodet om en udtalelse.”

 

 

 

Â