Dato:           

Kontor:         Sundhedsdokumentation

J.nr.:             2006-1000-15

Sagsbeh.:   SHE

Fil-navn:       Dokument 1

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 116 (L50), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 23. november 2006

 

Spørgsmål :

"Hvor meget dyrere er det for regionen i gennemsnit at få behandlet en patient på et privat sygehus frem for et offentligt sygehus?"

 

Svar:

De private sygehuse har igennem en årrække løst behandlingsopgaver for de offentlige sygehuse. Det er sket i form af aftaler, hvor der bilateralt mellem enkelte privatsygehuse og amter indgås aftale om udførelse af behandlinger eller operationer. Vilkårene herfor kan parterne frit aftale.

 

De private sygehuse og amterne har også siden 1. juli 2002 indgået aftaler i forhold til den udvidede fritvalgsordning på sygehusområdet. Aftaler under denne ordning indgås mellem de enkelte privatsygehuse, Amtsrådsforening­en (på vegne af amterne) og H:S.

 

Disse aftaler skal i henhold til lovgivningen som udgangspunkt baseres på de offentlige sygehuses DRG-takster, der anvendes i den mellemamtslige afregning af fritvalgspatienter, og som udmeldes en gang om året af Sundhedsstyrelsen. DRG-taksterne består principielt af alle variable samt en række faste omkostninger, der er forbundet med de enkelte behandlinger i det offentlige sygehusvæsen. Parterne har dog også mulighed for at aftale takster, der afviger fra de offentlige DRG-takster.

 

Antallet af aftaletakster, der afviger fra DRG-taksterne, er gradvist øget siden etableringen af det udvidede, frie sygehusvalg i 2002, og har ikke mindst vedrørt nogle af de større behandlingsområder. For den samlede omsætning under det frie udvidede sygehusvalg forventes det offentlige sygehusvæsens betaling for patientbehandling på private hospitaler i 2006 i gennemsnit at være 5 pct. lavere sammenlignet med DRG-taksterne for disse behandlinger i det offentlige sygehusvæsen. Tallet er opgjort af Danske Regioner på det tidspunkt, hvor aftalerne for 2006 er fastlagt. Den endelige andel kan afvige herfra som følge af den faktiske udvikling i fritvalgs­ydelserne i løbet af året.