Dato:            4. december 2006

Kontor:         Sundhedsdokumentation

J.nr.:            

Sagsbeh.:   abj

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 120 (L 50), som Sundhedsudvalget har stillet til indenrigs- og sund­heds-ministeren den 27. november 2006

 

Spørgsmål 120:

"Ministeren bedes kommentere notat modtaget af RÃ¥d for IT- og Persondatasikkerhed "Afrapportering fra sikkerhedsgruppen", jf. L 50 - bilag 30"

 

Svar:

Arbejdspapiret ”Afrapportering fra sikkerhedsgruppen” fra 2004 omhandler en række centrale problemstillinger vedrørende sikkerheds- og brugerstyringsproblematikker, herunder snitfladerne mellem central og decentral brugerstyring i forhold til amtslige EPJ-systemer. Amtsrådsforeningen har oplyst, at der er tale om et internt arbejdspapir, som er udarbejdet i forbindelse med amternes fælles EPJ-strategi. Arbejdspapiret har fungeret som et blandt flere bidrag til amternes videre overvejelser vedrørende sikkerheds- og brugerstyringsproblematikker.

 

I arbejdspapiret opstiller arbejdsgruppen en række anbefalinger vedrørende eksempelvis etablering af et centralt brugerkatalog og et nationale patientindeks, rollebaseret brugeradministrationen, udarbejdelse af standardiseret rollebegreb mv.

 

Jeg er opmærksom på, at kravene til EPJ-løsningernes samlede IT-sikkerhed stiger med målsætningen om styrkelse af en elektronisk patientjournal, der baseret på pålidelige og opdaterede patientdata, som understøtter et sammenhængende patientforløb på tværs af sundhedsvæsenets sektorer.

 

Sikkerheds- og brugerstyringsproblematikker er derfor også et vedvarende tema i overvejelserne for den fremtidige EPJ-udvikling. Det er imidlertid den nye centrale EPJ-organisation, der i første omgang skal behandle denne problemstilling, herunder spørgsmålet om de tekniske muligheder og begrænsninger samt behovet for en central sikkerheds- og brugerstyringsløsning.