Dato:            4. december 2006

Kontor:         Forvaltningsjuridisk kt.

J.nr.:             2006-1640-17

Sagsbeh.:   MER

Fil-navn:       Dokument 5

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 123 (L 50), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 29. november 2006

 

Spørgsmål 123:

"Er det korrekt, at patientjournaler hos privatpraktiserende læger, er deres personlige ejendom, og hvad er i givet fald begrundelsen?

Vil dette princip ophøre, når den elektroniske patientjournal gennemføres?"

 

Svar:

 

Det forhold, at en patientjournal er den privatpraktiserende læges personlige ejendom, betyder ikke, at der er frie rammer for de privatpraktiserendes lægers anvendelse af patientjournaler.

 

De eksisterende regler vedrørende patientjournaler i autorisationsloven (lov nr. 451 af 22. maj 2006 om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed) gælder for privatpraktiserende læger. Dette medfører blandt andet, at de privatpraktiserende læger skal opfylde kravene til journalføring samt overholde reglerne vedrørende opbevaring og overdragelse af patientjournaler, jf. autorisationslovens kapitel 6.

 

Også sundhedsloven gælder for privatpraktiserende læger. De privatpraktiserende læger vil således også skulle overholde lovforslagets regler, herunder reglerne vedrørende indhentning af elektroniske helbredsoplysninger m.v., jf. lovforslagets § 1, nr. 13 (§ 42 a og § 42 b). Ligesom reglerne om patienternes adgang til aktindsigt mv. i sundhedslovens kapitel 8 også gælder for journaler, der føres af privatpraktiserende læger.

 

De privatpraktiserende læger skal som dataansvarlige ligeledes overholde de gældende regler i persondataloven (lov nr. 429 af 31. maj 2000 om behandling af personoplysninger), hvis de anvender en elektronisk patientjournal. Det gælder i dag, og vil også gælde efter vedtagelsen af lovforslaget (L 50). Det følger af persondatalovens § 41, stk. 3, at den dataansvarlige skal træffe de fornødne tekniske og organisatoriske sikkerhedsforanstaltninger mod, at oplysninger hændeligt eller ulovligt tilintetgøres, fortabes eller forringes, samt mod, at de kommer til uvedkommendes kendskab, misbruges eller i øvrigt behandles i strid med loven.