Dato:            27. november 2006

Kontor:         Sundhedsdokumentation

J.nr.:             2006-1640-17

Sagsbeh.:   abj

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 20 (L 50), som Folketingets sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 13. november 2006

 

Spørgsmål 20:

"Har man erfaringer fra andre lande om, hvilke faldgrupper der kan opstå ved at etablere så stort et projekt, og hvordan sikrer man, at de indhentes?"

 

Svar:

Etableringen af et større nationalt EPJ-projekt er allerede en del af den nuværende danske IT-strategi for sundhedsvæsenet, ligesom det er en del af tilsvarende strategier i udlandet, f.eks. i Holland og Storbritannien.

 

Som eksempel på erfaringer fra et stort nationalt IT-projekt kan nævnes det britiske ”Connecting for Health”. Her opbygges en national database, som indeholder de væsentligste patientoplysninger både i forhold til indsatsen i den primære og sekundære sundhedssektor. Der har imidlertid vist sig mange vanskeligheder i projektet, som har ført til års forsinkelser. De væsentligste forsinkende faktorer har været leverandørskift som følge af manglende evne til at overholde leverancer, manglende koordination til og involvering af de lokale sundhedsorganisationer og utilstrækkelig involvering af de sundhedsfaglige brugere.

 

Vi har også i Danmark måttet erkende, at EPJ indtil nu udrulles i et tempo og med en funktionalitet, der ikke helt matcher vores fælles høje målsætninger. Hvis vi fremover skal sikre, at alle EPJ-initiativerne samordnes i en fælles plan, hvor de regionale initiativer og Sundstyrelsens initiativer er effektivt koordinerede, har det været min opfattelse, at arbejdet måtte organiseres på en ny måde. Med økonomiaftalen har vi derfor indgået en aftale med regionerne om en national EPJ-organisation.

 

Det er mit håb, at den proces, vi nu har sat i gang med dannelsen af den nationale EPJ-organisation vil tage hånd om de centrale problemstillinger i udviklingen af elektroniske patientjournaler.

 

I øjeblikket arbejdes der i regi af den nye nationale EPJ-organisation med at gennemføre et review af det hidtidige EPJ-arbejde i Danmark samt bl.a. på baggrund heraf at udarbejde den kommende IT-strategi for sundhedsvæsenet. Internationale erfaringer med hensyn til EPJ og IT-anvendelse inden for sundhedsvæsenet vil komme til at indgå i dette review.