Dato:            4. december 2006

Kontor:         Forvaltningsjuridisk kt.

J.nr.:             2006-1640-17

Sagsbeh.:   MER

Fil-navn:      


Besvarelse af spørgsmål nr. 23 (L 50) Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 13. november 2006

 

Spørgsmål 23:

"Er det korrekt, at indlæggelse på psykiatriske hospitaler også vil fremgå af EPJ?"

 

Svar:

 

Indledningsvis vil jeg gerne fastslå, at lovforslaget ikke indebærer, at der skal eller vil være etableret elektroniske patientjournaler (EPJ) overalt i sundhedsvæsenet pr. 1. januar 2007.

 

Efter autorisationslovens § 21, stk. 1, (lov nr. 451 af 22. maj 2006 om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed), der træder i kraft den 1. januar 2007, skal læger, tandlæger, kiropraktorer, jordemødre, kliniske diætister, kliniske tandteknikere, tandplejere, optikere og kontaktlinseoptikere føre patientjournaler over deres virksomhed i overensstemmelse med de af Sundhedsstyrelsen fastsatte regler herom.

 

De regler, Sundhedsstyrelsen har udstedt i medfør af de hidtil gældende autorisationslove, forbliver i kraft, indtil de ophæves eller afløses af nye regler, jf. autorisationslovens § 92, stk. 4. En oversigt over de gældende regler er gengivet i de specielle bemærkninger til § 21 i lovforslaget til autorisationsloven (L 111) vedrørende det foreslåede kapitel 6 om patientjournaler.

 

En journal kan efter disse regler føres både manuelt og på elektronisk medium. Uanset hvilken journal der føres, skal de til enhver tid gældende journalføringsregler overholdes. Det følger af journalføringsreglerne, at der blandt andet skal føres journaler i forbindelse med lægelig undersøgelse og behandling af patienter på offentlige sygehuse.

 

Hvorvidt indlæggelse på psykiatrisk hospital vil fremgå af EPJ, afhænger af, om det pågældende sygehus har implementeret et EPJ-system.