Dato:            4. december 2006

Kontor:         Forvaltningsjuridisk kt.

J.nr.:             2006-1640-17

Sagsbeh.:   sdy

Fil-navn:       FT.spg/SUU nr. 24 L50 besvarelse

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 24 (L 50), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 13. november 2006

 

Spørgsmål 24:

"Hvad mener ministeren om et forslag, hvorefter patienten har adgang til at se, hvem der har set i journalen?"

 

Svar:

 

Jeg mener, at det fremadrettet er en god ide, at patienten kan få adgang til at se, hvem der har set i journalen.

 

Men det er desværre, efter hvad Sundhedsstyrelsen har oplyst overfor mig, ikke teknisk muligt i dag, da der allerede findes og anvendes en række forskellige systemer. Disse systemer er på meget forskellige udviklingstrin, og det er derfor desværre ikke muligt at opstille ufravigelige krav for alle elektroniske patientjournalsystemer om, at patienten skal have adgang til at se, hvem der har set i journalen. Derfor er det desværre ikke muligt at sætte et sådant krav i kraft i forbindelse med dette lovforslags ikrafttræden.

 

Sikkerheds- og brugerstyringsproblematikker er endvidere et vedvarende tema i overvejelserne for den fremtidige EPJ-udvikling. Det er imidlertid den nye centrale EPJ-organisation, der i første omgang skal behandle denne problemstilling, herunder spørgsmålet om de tekniske muligheder og begrænsninger. Ligeledes vil det også i første omgang være op til den centrale EPJ-organisation at drøfte behovet for en central sikkerheds- og brugerstyringsløsning.

 

Når den centrale EPJ-organisation har færdiggjort sine overvejelser, vil der blive taget stilling til, hvorvidt der er behov for, at indenrigs- og sundhedsministeren som foreslået i lovforslagets § 1, nr. 31 (§ 193 a) fastsætter krav til sundhedsvæsenets IT-anvendelse, herunder IT-sikkerhed, samt til godkendelse heraf, eksempelvis i form af en certificeringsprocedure som styringsredskab, såfremt der er behov herfor for f.eks. at sikre effektiv gennemførelse.