Dato:           

Kontor:         Lægemiddelkontoret

J.nr.:             2006-1300-330

Sagsbeh.:   SBS

Fil-navn:       Dokument 3


 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 59 (L 50) som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sundhedsministeren den 14. november 2006

 

Spørgsmål 59: ”Vil ministeren redegøre for tilsynsmyndighedernes kontrol af de omhandlede sundhedspersoners adgang til og benyttelse af oplysninger i Medicinprofilen, herunder hvordan og hvor ofte det kontrolleres, at de enkelte personers søgning og brug af oplysninger i Medicinprofilen er i overensstemmelse med reglerne?”

 

Svar: I skemaet nedenfor er der gjort rede for, hvordan og efter hvilke principper Lægemiddelstyrelsen gør brug af sine kontrolmuligheder.

 

Kontrolmulighed

Aktion

Automatisk overvågning af brugeradfærd Såfremt en bruger overskrider den øvre forudsatte grænse for, hvor mange profiler man må søge på, vil adgangen automatisk blive spærret. Brugeren skal henvende sig til Lægemiddelstyrelsen for igen at få adgang til Medicinprofilen.

Kontrol af spærrede brugere sker ugentligt og desuden på opfordring fra bruger, der selv tager kontakt til Lægemiddelstyrelsen, når de er blevet spærret.

Manuel overvågning. Manuel overvågning sker løbende ved, at Lægemiddelstyrelsen gennemgår Medicinprofilens log. Hvis et logningsmønster ser mistænkeligt ud, undersøges brugeradfærden nærmere. Lægemiddelstyrelsen tager kontakt til enkelte brugere, hvis der er behov for en nærmere undersøgelse.

Kontrol sker månedligt, hvor loggen ses igennem for mistænkelige brugermønstre.

Der køres desuden et årligt tjek af alle adgange til Medicinprofilen, hvor alle brugere ekstraordinært kontrolleres op mod Medicinprofilens interne adgangskontrol (autorisationsregister og apoteksregister). Denne kontrol kan kædes sammen med stikprøve af samtykker. I øvrigt vil kontrollen blive foretaget hvor der vurderes at være behov herfor.

Låsning af brugere. Lægemiddelstyrelsen kan manuelt låse en bruger af Medicinprofilen, hvis det skønnes nødvendigt på grund af særlige omstændigheder. Eksempelvis er de to læger, der er involveret i sagen om de såkaldte ”superligalæger” i øjeblikket udelukket fra at kunne bruge Medicinprofilen.

Låsning af brugere sker øjeblikkeligt efter, at Lægemiddelstyrelsen selv eller på opfordring er blevet opmærksomme på mistænkelige brugermønstre eller misbrug af adgang til Medicinprofilen.

Stikprøver af samtykker. Alle samtykker for apotekere bliver registreret i Medicinprofilens samtykkedatabase, der drives af sundhed.dk. Lægemiddelstyrelsen kan tage stikprøver af samtykkeregistret og indhente dokumentation for de registrerede samtykker.

Stikprøvekontrol foretages ved mistanke mistænkelige brugermønstre eller misbrug af adgang til Medicinprofilen.