Dato:            12. december

Kontor:         Forvaltningsjuridisk kt.

J.nr.:             2006-1640-17

Sagsbeh.:   SDY

Fil-navn:       FT-spg/SUU nr. 88 L 50 svar

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 88 (L 50), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 16. november 2006

 

Spørgsmål 88:

"Ministeren anmodes om teknisk bistand til udformning af et ændringsforslag, hvorefter alt relevant sundhedspersonale gives adgang til oplysningerne i det elektroniske patientjournalarkiv og medicinarkivet, idet de forskellige faggrupper dog kun skal gives adgang til de dele af arkiverne, som er relevante for dem."

 

Svar:

 

Jeg har forstået spørgsmålet således, at der ønskes et teknisk ændringsforslag, hvorefter alt relevant sundhedspersonale gives adgang til oplysningerne i EPJ (elektroniske patientjournaler), herunder medicinmoduler i EPJ, idet de forskellige faggrupper dog kun skal gives adgang til de dele af elektroniske patientjournaler, som er relevante for dem.

 

I det fremsatte lovforslag er der lagt op til, at læger, sygeplejersker og jordemødre skal have adgang til de elektroniske patientjournaler. Lovforslaget er udtryk for en afvejning af to hensyn. På den ene side hensynet til, at man i sundhedsvæsenet udnytter de fordele, som elektroniske patientjournaler indebærer med hensyn til at give hurtig adgang til relevante oplysninger om den enkelte patient. På den anden side er der hensynet til at sikre, at patienterne ikke skal føle sig utrygge ved, om for mange sundhedspersoner har adgang til for mange helbredsoplysninger mv.

 

Som det fremgår af min besvarelse af bl.a. spørgsmål nr. 2, er jeg opmærksom på, at der i det videre arbejde med lovforslaget skal findes løsninger, der understøtter det øvrige personales behov for adgang til elektroniske patientjournaloplysninger.

 

Jeg har fremsat ændringsforslag, hvorefter lovforslaget opdeles. Jeg vil i den efterfølgende proces fremsætte ændringsforslag til det oprindelige fremsatte lovforslags § 1, nr. 13, der vedrører reguleringen af adgangen til at indhente helbredsoplysninger mv. fra elektroniske systemer. Ændringsforslaget vil indeholde en løsning for, hvorledes det øvrige sundhedspersonales behov for adgang til oplysninger i EPJ understøttes.

 

I det omfang, indholdet af mit ændringsforslag ikke er på linie med de ændringer, der ønskes teknisk bistand til i dette spørgsmål, vil jeg ved fremsendelsen af mit ændringsforslag give et supplerende svar på dette spørgsmål.