Dato:            4. december 2006

Kontor:         Forvaltningsjuridisk kt.

J.nr.:             2006-1640-17

Sagsbeh.:   MER

Fil-navn:      


Besvarelse af spørgsmål nr. 89 (L 50), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 16. november 2006

 

Spørgsmål 89:

"Ministeren anmodes om teknisk bistand til udformning af et ændringsforslag, der sikrer at borgerne får ret og adgang til fuld indsigt i, hvad der er registreret på dem i det elektroniske patientjournalarkiv og medicinarkivet."

 

Svar:

 

Jeg har forstået spørgsmålet således, at der ønskes et teknisk ændringsforslag, som sikrer, at borgerne får ret til fuld indsigt i, hvad der er registreret om dem i EPJ (elektroniske patientjournaler), herunder medicinmoduler i EPJ.

 

Jeg kan oplyse, at der allerede findes regler i sundhedslovens kapitel 8, der giver borgerne ret til indsigt i, hvad der er registreret om dem i EPJ. De gældende regler om aktindsigt findes i patientretsstillingslovens (lov nr. 482 af 1. juli 1998) kapitel, der 1. januar 2007 overføres til sundhedslovens kapitel 8.

 

Efter sundhedslovens § 37, stk. 1, skal en patient på begæring herom have meddelelse om, hvorvidt der behandles helbredsoplysninger om vedkommende indeholdt i patientjournaler m.v. Patienten skal på en let forståelig måde have meddelelse om, hvilke oplysninger der behandles, behandlingens formål, kategorierne af modtagere af oplysningerne og tilgængelig information om, hvorfra disse oplysninger stammer.

 

Efter sundhedslovens § 37, stk. 2, kan retten til aktindsigt dog begrænses, i det omfang patientens interesse i at blive gjort bekendt med oplysningerne findes at burde vige for afgørende hensyn til den pågældende selv eller til andre private interesser.

 

Bestemmelsen fastslår således patientens ret til aktindsigt i helbredsoplysninger, herunder medicinoplysninger i patientjournaler m.v.

 

Det følger af sundhedslovens § 38, at det er vedkommende myndighed, institution eller sundhedsperson, der har patientjournalen m.v. i sin besiddelse, som afgør, om en anmodning om aktindsigt kan imødekommes, og om aktindsigten skal gennemføres ved, at der gives adgang til gennemsyn af patientjournalen m.v. på stedet, eller ved, at der udleveres en afskrift eller kopi.

 

Der kræves således ikke et ændringsforslag for at give patienten en sådan ret.