Ministeren

 

J.nr.

 

 

  

Den 7. november 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 22 ad L 55  - Forslag til

lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål 22

Hvordan skal et afskæringskriterium på 50 mg N per liter ud af rodzonen i nitratfølsomme vandområder sikre drikkevandet, endsige sikre grundvand, der løber ud i følsomme naturområder, når det anbefalede højeste nitratindhold i drikkevand er 25 mg N per liter vand og følsomme naturområder kan tåle endnu mindre nitrat tilledt end disse mængder?

 

Svar

For så vidt angår drikkevandet er det sådan, at nitratindholdet i det vand der siver ud af rodzonen bliver reduceret på sin vej videre ned til grundvandet. Dermed mener jeg, at vi med et afskæringskriterium på 50 mg nitrat pr. liter kan være sikre på, at vi kan overholde grænseværdien i drikkevand på 50 mg nitrat pr. liter.

 

Hvor meget nitrat de følsomme natur- og vandområder kan tåle afhænger i sidste ende af mængden af nitrat der tilføres, og ikke af koncentrationen. Modtager f.eks. et kystvandsområde et meget lille tilskud af grundvand, er koncentrationen af nitrat i grundvandet ikke afgørende for tilstanden i vandet.

 

Ved vandplanlægningen efter miljømålsloven bliver der på EU-niveau fastsat grænser for god tilstand i overfladevande. På den baggrund fastsætter vanddistriktsmyndighederne i vandplanerne i 2009, hvor meget nitrat der må være i grundvandet. Og her kan man godt forestille sig, at vi nogle steder skal endnu længere ned end 25 mg nitrat pr. liter, for at beskytte de følsomme naturområder og vandmiljøet.