J.nr.  SNS-401-00451

 

 

  

Den 1.december 2006

 

 

 

 

 

Miljøministerens samlede besvarelse af L55 spørgsmål nr. 76 ad L 55 stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

Spørgsmål nr. 76      

Er det korrekt at antagelserne om, at 90 pct. af husdyrproduktionen står i miljøgodkendte stalde i 2015 er baseret på en ”omsætningstid” på 10 år for anlæg?

 

Svar

I det udredningsarbejde om budget- og velfærdsøkonomiske konsekvenser for landbruget, der ligger til grund for lovforslaget er der lavet en prognose for antallet af miljøgodkendelser i 2004-2015.

 

Resultatet af denne prognose er, at det skønnes at 90 pct. af dyreenhederne vil stå i miljøgodkendte stalde på 10 års sigt, hvilket i prognosen er sat til 2015.

 

Skønnet bygger flere antagelser. Først og fremmest er der lagt til grund, at staldbygninger har en forventet levetid på 15-20 år, og at udskiftninger af udtjente stalde vil udløse miljøgodkendelse. Dette skal sammenholdes med den væsentlige udvidelse af husdyrholdet på de bedrifter, der vil være aktive i 2015. På den baggrund konkluderer udredningsgruppen, at praktisk talt alle ejendomme over 75 DE vil være miljøgodkendte i 2015.

 

Restgruppen af ejendomme mellem 75 -250 DE, der på ti års sigt hverken har udskiftet et af ejendommens staldanlæg eller har udvidet antages dermed af udredningsgruppen for at være ubetydelig.

 

Det er ikke korrekt, som spørgsmål 78 antyder, at udskiftning af inventar aldrig vil udløse godkendelsespligt. . Ændringer af staldanlægget kræver en godkendelse, hvis ændringerne medfører forøget eller ændret forurening eller andre gener.

 

Endelig henledes opmærksomheden på, at der er mange usikkerheder forbundet med prognosen, og at den bygger på gennemsnitsbetragtninger. Den økonomiske udvikling, ændringer i regelgrundlaget mv. kan påvirke strukturudviklingen i erhvervet og dermed føre til at flere eller færre anlæg skal godkendes i perioden.