J.nr.  SNS-401-00451

 

Den 1. december 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 80, ad L 55 - Forslag til lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

Spørgsmål 80

Giver fundet af de hunlige kønshormoner i gylle, som Forskere fra Danmarks Geologiske Undersøgelser, Geus, Danmarks Jordbrugsforskning, DJF, og Det Farmaceutiske Universitet har konstateret, ministeren anledning til at revidere reglerne for udbringning af gylle?

 

Svar

Den primære kilde til naturlige østrogener i vandmiljøet er spildevand, dvs. at de naturlige østrogener hovedsageligt stammer fra mennesker. Sporadisk kan der findes naturlige østrogener i vandløb, der ikke er påvirkede af spildevand, hvorfor det ikke kan udelukkes, at der er et bidrag fra dyr i landbruget. Kun i sjældne tilfælde forekommer naturlige østrogener i vandmiljøet i en mængde, der kan forårsage, at fisk f.eks. bliver tvekønnede. Disse konklusioner blev nået efter at Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser i Danmark har foretaget omfattende undersøgelser for at afklare situationen med tvekønnede fisk i vandmiljøet. Miljøstyrelsen vurderer derfor at der ikke er behov for yderligere tiltag fra myndighedernes side i forhold til forekomsten af naturlige østrogener.

 

  

 

Â