J.nr.  SNS-401-00451

 

 

  

Den 4. december 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 84 ad L55 stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål nr. 84

Vil ministeren indhente oplysninger om amternes praksis angående normtal for ammoniakfordampning, herunder om det er praksis, at amterne tager udgangspunkt i de nyeste normtal?

 

Svar

Jeg har bedt Skov- og Naturstyrelsen indhente disse oplysninger fra amterne. Skov- og Naturstyrelsen har på baggrund af en hurtig rundspørge hos alle amter oplyst følgende:

 

Skov- og Naturstyrelsen har modtaget svar fra 9 amter samt HUR. Det kan på den baggrund konstateres, at amterne som hovedregel tager udgangspunkt i det såkaldte amtsregneark, der årligt opdateres med de seneste normtal fra Danmarks Jordbrugsforskning. Dette regneark blev senest opdateret med normtal for 2006/7 i september 2006. Amtsregnearket anvendes efter det oplyste i forbindelse med screeningssager, mens kun få amter har angivet, om det også anvendes i forbindelse med VVM-redegørelser.

 

Den måde hvorpå amterne anvender normtallene kan ikke umiddelbart sammenlignes med den funktion de får efter lovforslaget. Efter den gældende praksis lægges disse normtal til grund for vurderingen af, hvilken belastning af miljøet og naturen, som en udvidelse vil medføre. I forhold til den amtslige praksis, foreslås det med lovforslaget, at der også stilles et generelt reduktionskrav i forhold til bedste staldsystem med udgangspunkt i normtallet for 2005/6. Desuden omfattes ikke blot udvidelsen, men også renoveringer af eksisterende anlæg af kravet. Det er mere vidtgående end VVM-screeningen eller redegørelsen, der som udgangspunkt kun har set på udvidelsen.