Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

MLA/ J.nr. 2006-245

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

Dato: 19. december 2006

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 6. december 2006 følger hermed – i 5 eksemplarer – socialministerens svar på spørgsmål nr. 110 til L 80.

 

­

Spørgsmål nr. 110:

 

”Ministeren bedes oplyse, hvorvidt det er en del af formålet med lovforslaget, at mindre landsorganisationer og minoritetsgrupper skal kunne etablere specielle plejehjem med særligt værdigrundlag? I bekræftende fald bedes oplyst på hvilken måde, der i lovforslaget er taget specielt hensyn til dette?”

 

 

Svar:

 

Det overordnede formål med forslaget til lov om friplejeboliger har været at give borgerne flere valgmuligheder, herunder mulighed for at vælge mellem forskellige tilbud om plejeboliger.

 

Bag ønsket om at skabe større variation i udbuddet af plejeboliger ligger også et ønske om at give adgang til plejeboliger, der udgør et reelt alternativ til de kommunale plejeboliger.

 

Det er bl.a. af hensyn til friplejeboligleverandørens mulighed for at drive plejehjem med særligt værdigrundlag, at lovforslaget stiller krav om, at boligdelen og servicedelen skal drives af én juridisk person. Dette krav giver mulighed for at lade værdigrundlaget spille en rolle både i forhold til etableringen og driften af boligerne og i forhold til den pleje og omsorg, der ydes i plejeboligerne.

 

Der er således med lovforslaget søgt at skabe rammer for etablering og drift af friplejeboliger, der giver mulighed for at private, bl.a. selvejende institutioner, kan indrette deres tilbud om plejeboliger med vægt på særlige interesser.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Charlotte Markussen