<DOCUMENT_START>

R E D E G Ø R E L S E

 

for

 

rådsmødet (retlige og indre anliggender) og mødet i de blandede udvalg på ministerniveau med deltagelse af henholdsvis Norge og Island og af Schweiz den 1.-2. juni 2006 for så vidt angår sager inden for Justitsministeriets og Forsvarsministeriets ansvarsområder

 

Henvisningerne til dagsordenspunkterne svarer til den systematik, der er anvendt i samlenotatet til Folketingets Europaudvalg og Retsudvalg.

 

Dagsordenspunkt 1: Den nye generation af Schengen-informationssystemet (SIS II). Forslag til forordning om oprettelse, drift og brug af SIS II, forslag til rådsafgørelse om oprettelse, drift og brug af SIS II, og forslag til forordning om adgang til SIS II for de tjenester i medlemsstaterne, der har ansvaret for udstedelse af registreringsattester for motorkøretøjer (KOM (2005)236) *, (KOM(2005)230) og KOM(2005)237)

 

Der blev efter en længere drøftelse i Rådet opnået enighed om teksten til forordningen om oprettelse, drift og brug af SIS II. Forordningen vil skulle vedtages i fælles beslutningstagen med Europa-Parlamentet.

 

Udkastene til rådsafgørelse om oprettelse, drift og brug af SIS II og til forordning om adgang til SIS II for de tjenester i medlemsstaterne, der har ansvaret for udstedelse af registreringsattester for motorkøretøjer, blev ikke drøftet på rådsmødet.

 

Dagsordenspunkt 2: Nye finansielle programmer for perioden 2007-2013. Fire forslag til rådsafgørelser om særprogrammer*

 

Der blev opnået politisk enighed i Rådet om et særprogram om forebyggelse, beredskab og konsekvensstyring i forbindelse med terrorisme og andre sikkerhedsrelaterede risici, om et særprogram om forebyggelse og bekæmpelse af kriminalitet samt om et særprogram om strafferet.

 

Særprogrammet om civilret blev ikke behandlet på rådsmødet. Særprogrammet forventes sat på dagsordenen for et kommende rådsmøde.  

 

Dagsordenspunkt 3: Rammeafgørelse om den europæiske bevissikringskendelse

 

Der blev opnået politisk enighed om teksten til rammeafgørelsen om den europæiske bevissikringskendelse – og der udestår herefter alene at færdiggøre præambelteksten og den formular, som skal anvendes i forbindelse med fremsendelse af retshjælpsanmodninger efter rammeafgørelsen.

 

Dagsordenspunkt 4: Rammeafgørelse om den europæiske straffedom og overførelse af domfældte mellem EU-medlemsstaterne (den europæiske fuldbyrdelsesordre)

 

Rådet havde – dog uden at nå til enighed – en drøftelse af de forelagte spørgsmål om henholdsvis, i hvilke situationer der skal foreligge samtykke fra fuldbyrdelsesstaten (dvs. den stat, hvor straffen i givet fald skal afsones), og i hvilke situationer den domfældte skal samtykke til overførsel til strafafsoning i fuldbyrdelsesstaten. Forhandlingerne om udkastet til rammeafgørelse fortsætter i lyset heraf i arbejdsgruppen om strafferetligt samarbejde. 

 

Dagsordenspunkt 5: Proceduremæssige rettigheder i straffesager i EU (KOM (2004) 328)

 

Der blev ikke opnået enighed om en løsningsmodel, som var acceptabel for alle medlemsstater, og navnlig spørgsmålet om karakteren af en eventuel EU-regulering (dvs. et juridisk bindende instrument eller ej) deler fortsat medlemsstaterne.    

 

 

 

 

Dagsordenspunkt 6: Fremtidens Europol

 

Rådskonklusionerne om Europols fremtid blev vedtaget med enkelte ændringer (i form af opblødning af teksten) i punkterne 4 og 5.  

 

Dagsordenspunkt 7: Europols trusselsvurdering vedrørende organiseret kriminalitet (OCTA) for 2006 og rådskonklusioner herom

 

Rådskonklusionerne om EU’s prioriteter for bekæmpelse af organiseret kriminalitet baseret på Europols trusselsvurdering vedrørende organiseret kriminalitet (OCTA) blev vedtaget med enkelte mindre ændringer vedrørende koordinering og evaluering på området.   

 

Dagsordenspunkt 8: Den indre sikkerheds arkitektur

 

Rådet vedtog oplægget vedrørende styrkelse af den indre sikkerheds arkitektur.

 

Dagsordenspunkt 9: Status for EU’s indsats mod terrorisme

 

Rådet godkendte en række strategiske henstillinger om terrorbekæmpelse, ligesom også den åbne rapport om terroraktiviteter i EU i perioden fra oktober 2004 til oktober 2005 (TE-SAT) samt Europols forslag til en ny TE-SAT-rapport blev godkendt. Som led i implementeringen af radikaliserings- og rekrutteringshandlingsplanen godkendte Rådet desuden en EU-mediestrategi på området. Rådet blev i øvrigt orienteret om forskellige aspekter af EU’s indsats mod terrorisme, og EU’s anti-terror koordinator, Gijs de Vries, afgav herunder sin halvårlige afrapportering til Rådet om status for implementeringen af EU’s antiterrorstrategi/handlingsplan og EU’s strategi/handlingsplan om radikalisering og rekruttering.

 

Dagsordenspunkt 10: Rådsafgørelse om adgang til søgning i visuminformationssystemet (VIS) for de myndigheder i medlemsstaterne, der har ansvaret for den indre sikkerhed, og for Europol med henblik på forebyggelse, afsløring og efterforskning af terrorhandlinger og andre alvorlige strafbare handlinger (KOM(2005)600)

 

Sagen var ikke på den endelige dagsorden for rådsmødet. Sagen forventes sat på dagsordenen for et kommende rådsmøde.  

 

 

 

Dagsordenspunkt 11: Eurojusts årsrapport for 2005 og rådskonklusioner i lyset heraf

 

Sagen var ikke på den endelige dagsorden for rådsmødet. Sagen forventes sat på dagsordenen for et kommende rådsmøde.  

 

Dagsordenspunkt 12: Eksterne relationer

 

Rådet blev orienteret om de forskellige tiltag, som i den seneste tid er taget med henblik på at styrke de eksterne relationer inden for området for retlige og indre anliggender.

 

Dagsordenspunkt 13: Statusrapport vedrørende Schengen-evalueringen af de nye medlemslande

 

RÃ¥det tog orienteringen om status for Schengen-evalueringen af de nye medlemsstater til efterretning.

 

Dagsordenspunkt 14: Rådskonklusioner om forstærket krisestyringssamarbejde i EU og godkendelse af håndbogen om ”EU emergency and crisis coordination”

 

Rådet vedtog dels rådskonklusioner om styrkelse af EU’s katastrofe- og kriseberedskabskapacitet, dels en håndbog om EU’s katastrofe- og krisekoordination.   

 

Dagsordenspunkt 15: Rådets og Europa-Parlamentets forordning om ændring af forordning (EF) nr. 1348/2000 af 29. maj 2000 om forkyndelse i medlemsstaterne af retslige og udenretslige dokumenter i civile og kommercielle sager (KOM(2005) 305 endelig)*

 

Rådet opnåede politisk enighed om forordningsteksten.

 

Dagsordenspunkt 16: Rådets og Europa-Parlamentets forordning om indførelse af en europæisk småkravsprocedure (KOM (2005) 87 endelig)*

 

Rådet opnåede politisk enighed om forordningsteksten.

 

Dagsordenspunkt 17: Rådskonklusioner fra seminar i Salzburg 8.-11. maj 2006 om koordinering og kommunikation mellem EU og FN af indsatsen i katastrofeområder udenfor EU

 

Rådet noterede sig formandskabets rapport om det pågældende seminar. 

 

Dagsordenspunkt 18: Europa-Parlamentets og Rådets forordning om lovvalgsregler for forpligtelser uden for kontraktforhold (”Rom II”), (KOM (2003) 427 endelig, som ændret ved KOM (2006) 83 endelig)*

 

Rådet bekræftede den politiske enighed om forslaget til forordning om lovvalgsregler for forpligtelser uden for kontraktforhold (”Rom II”). En række medlemslande afgav erklæring vedrørende betydningen af forordningsudkastets artikel 8 a i forhold til skibsindustrien.  

 

Dagsordenspunkt 19: RÃ¥dets konklusioner i anledning af evalueringen af anvendelsen af Schengen-reglerne i de nordiske lande

 

Rådet vedtog rådskonklusioner om evalueringen af anvendelsen af Schengen-reglerne i de nordiske lande, herunder Danmark.

 

Dagsordenspunkt 27: Rådets afgørelse om samarbejdsordninger mellem medlemsstaternes kontorer for inddrivelse af aktiver

 

Der blev på rådsmødet ikke opnået enighed om rådsafgørelsen, men det forventes, at dette vil kunne ske inden for kort tid, idet der alene udestår et spørgsmål af mere teknisk karakter.

 

Dagsordenspunkt 28: Fremlæggelse af Michel Barniers rapport

 

Michel Barnier præsenterede sin rapport om civil krisestyring, hvorefter der var en kort drøftelse, hvor medlemslandene gav udtryk for deres overordnede synspunkter.  

 



* Ad 1. Forslaget til forordning om oprettelse, drift og brug af SIS II (forslaget er en videreudvikling af Schengen-reglerne) er fremsat helt eller delvist med hjemmel i TEF, afsnit IV. Protokollen om Danmarks stilling, der er knyttet til Amsterdam-traktaten finder derfor anvendelse.

* Ad 2. Forslaget til rådsafgørelse om civilret er fremsat med hjemmel i TEF, afsnit IV. Protokollen om Danmarks stilling, der er knyttet til Amsterdam-traktaten finder derfor anvendelse.

* Forslaget er fremsat helt eller delvist med hjemmel i TEF, afsnit IV. Protokollen om Danmarks stilling, der er knyttet til Amsterdam-traktaten finder derfor anvendelse.