Text Box: j.nr. 06-150633
Dato : 5. december 2006

                                                                                                            

 

 

 

 

 

Til

                          Folketingets Lovsekretariat

 

 

Hermed sendes svar på spørgsmål S 1143 indleveret af Mikkel Dencker (DF).

 

 

 

                          Kristian Jensen

 

 

                                                                              /Tina R. Olsen

 


Spørgsmål:

»Vil ministeren oplyse, hvor mange aktioner SKAT har gennemført i 2006 med henblik på kontrol af ulovlige kopivarer fordelt på SKATs regioner, træf­pro­cen­ten for de gennemførte besøg, værdien af de beslaglagte kopivarer samt hvil­ke varegrupper, der er beslaglagt?«

 

Svar:

Generelt kan det oplyses, at toldmyndighederne har hjemmel til at tilbageholde ulovlige kopivarer i forbindelse med varernes passage af EU’s ydre grænse.

 

SKATs kontrol med kopivarer foretages dels som et led i den almindelige toldkontrol med ind- og udførsel af varer, herunder kontrolopgaver som udføres på vegne af andre myndigheder, dels på grundlag af en risikoanalyse foretaget på baggrund af efterretninger modtaget fra rettighedshavere, andre toldmyndigheder m.fl.

 

Kontrollen med kopivarer tænkes således ind i såvel kontrollen af den legale som den illegale vareførsel. Der eksisterer ikke særskilte statistiske registreringer, der muliggør en opsplitning af antal kontroller mod kopivarer, hvorfor en træfprocent heller ikke kan udledes.

 

Nedenfor følger oplysninger om SKATs tilbageholdelser af kopivarer. Der har i perioden 1. januar - 30. november 2006 på landsplan været i alt 231 sager til en samlet værdi på 58,6 mio. kr. (værdien opgøres, jf. retningslinjerne fra EU-Kommissionen, som værdien af den ægte vare ekskl. moms).  Heraf stammer 80 sager svarende til 46,1 mio. kr. vest for Storebælt, mens 151 sager svarende til 12,5 mio. kr. er taget øst for Storebælt.  Denne fordeling afspejler handelsmønstret, idet en meget stor del af Danmarks import fra lande udenfor EU ankommer til containerhavnen i Århus.


 

 De tilbageholdte varer kan fordeles på følgende varegrupper, svarende til den indrapportering der sker til EU-Kommissionen:

 

Varegruppe

Værdi af tilbageholdte varer

Antal tilbageholdte varer

Sportsbeklædning

0,3 mio. kr.

444 stk.

Andre beklædningsgenstande

2,4 mio. kr.

2.289 stk.

Tilbehør til beklædning

1,1 mio. kr.

1.697 stk.

Elektrisk udstyr

2,1 mio. kr.

3.445 stk.

Computerudstyr

0,5 mio. kr.

84 stk.

CD, DVD

2,2 mio. kr.

50.959 stk.

Ure og smykker

5,5 mio. kr.

1.079 stk.

Legetøj og spil

0,5 mio. kr.

610 stk.

Andre varer*

44,0 mio. kr.

21.517 stk.

 

*Dækker f.eks. mobiltelefontilbehør, smykker, golfudstyr, pyntegenstande.