Besvarelse af spørgsmål nr. S<DOCUMENT_START> 1553 fra medlem af Folketinget Morten Messerschmidt (DF).

 

Spørgsmål:

 

”Vil ministeren redegøre for, om Günther Grass ved erhvervelse af fast ejendom i Danmark har haft langvarigt ophold i Danmark, der skyldes uddannelse eller lignende af tidsbegrænset karakter, særlig familiemæssig, erhvervsmæssig, kulturel og økonomisk tilknytning eller speciel tilknytning til ejendommen Vogterhuset, idet der henvises til de kriterier, som Justitsministeriet opregner i skrivelse af 6. december 2006 om reglerne for udlændinges erhvervelse af ejendom i Danmark?”

 

Svar:

 

Det følger af § 1, stk. 1, i erhvervelsesloven, at personer, der ikke har bopæl i Danmark, og som heller ikke tidligere har haft bopæl i Danmark i et tidsrum af i alt 5 år, kun med Justitsministeriets tilladelse kan erhverve adkomst på fast ejendom her i landet. Ifølge samme lovs § 9, stk. 1, er aftaler om langvarige brugs- eller lejeforhold vedrørende fast ejendom, der må antages at være indgået med det formål at omgå reglerne i loven, ugyldige.

 

Erhvervelse af fast ejendom som sekundærbolig, f.eks. til fritidsbrug (sommerhus eller feriebolig) kræver således tilladelse fra Justitsministeriet, såfremt erhvervelseslovens § 1, stk. 1, ikke er opfyldt. En sådan tilladelse gives kun, hvis ansøgeren har en ganske særlig stærk tilknytning til Danmark.

 

Som eksempler på de tilknytningsmomenter, som indgår i den samlede bedømmelse af, om tilladelse til erhvervelse af en fritidsejendom kan gives, kan bl.a. nævnes: Tidligere langvarige ophold i Danmark, der ikke skyldes uddannelse eller lignende af tidsbegrænset karakter, særlig familiemæssig, erhvervsmæssig, kulturel og økonomisk tilknytning til Danmark og speciel tilknytning til den ejendom, der ønskes erhvervet.

 

Justitsministeriet redegjorde i forbindelse med Miljøministeriets besvarelse af 14. oktober 2006 af spørgsmål nr. S 6645 fra medlem af Folketinget Morten Messerschmidt (DF) for ministeriets behandling af sagen vedrørende Skov- og Naturstyrelsens henvendelser til Justitsministeriet om Günter Grass’ leje af ejendommen Vogterhuset.

 

I Justitsministeriets bidrag til Miljøministeriets besvarelse af 1. december 2006 af spørgsmål nr. S 505 fra medlem af Folketinget Morten Messerschmidt (DF) udtalte Justitsministeriet, at det under ministeriets behandling af sagen i 1993 og 2001 burde have været overvejet, om forlængelsen af lejekontrakten ville indebære en omgåelse af erhvervelsesloven og således kræve Justitsministeriets tilladelse.

 

Justitsministeriet har således ikke i 1993 eller 2001 foretaget en vurdering af, hvorvidt Günter Grass kunne erhverve fast ejendom som sekundærbolig i Danmark.