J.nr. MST-402-00008  

 

Den 25. januar 2007

 

 

 

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. S 2235 stillet af

Per Clausen, EL.

 

Spørgsmål nr. S 2235:

 

Vil ministeren tage initiativ til, at regnvandsafledning, som foreslået af Peter Steen Mikkelsen i Jyllandsposten den 22. januar 2007, bliver inddraget som en mulighed i fremtidens byplanlægning?

 

Svar:

 

Efter planloven har kommunerne allerede i dag mulighed for at udlægge arealer til fx nedsivningsanlæg. Desuden er det muligt i en lokalplan at stille krav om den fremtidige udformning og vedligeholdelse af ubebyggede arealer som veje, stier, parkeringspladser mv., herunder fx belægning, der kan medvirke til, at regnvand afledes og renses uden om kloaksystemet.

 

Tilsvarende har kommunerne mulighed for i spildevandsplanen, der udarbejdes efter miljøbeskyttelsesloven, at udlægge områder, hvor regnvandet enten kan eller skal afledes uden om kloaksystemet, fx ved nedsivning. Spildevandsplanen skal være i overensstemmelse med andre planer, herunder kommuneplanen og lokalplaner.

 

Som det fremgår, er hjemlen således allerede til stede i dag, og det er kommunen, der tager stilling til, hvordan regnvandsafledningen bedst kan ske i de konkrete områder.

 

Jeg kan i øvrigt oplyse, at afledning af regnvand i forhold til kloaksystemer og den fremtidige arealanvendelse er ét af de temaer, som indgår i regeringens arbejde med at se på, hvilke konsekvenser klimaændringerne vil få for Danmark, og hvordan vi mest hensigtsmæssigt kan tilpasse os.