Undervisningsminister Bertel Haarders skriftlige svar til medlem af Folketinget Morten Messerschmidt på spørgsmål af 22. januar 2007 (nr. S 2240):

 

”Vil ministeren kommentere brevet fra DLI sendt til Europaudvalget som KOM (2004) 0002 – Bilag 9, samt oplyse, om den danske regering betragter uddannelse som ”af almen interesse”?

 

 

Svar (endeligt):

 

Jeg forstår spørgsmålet således, at spørgeren ønsker mine kommentarer til Danske Lærerorganisationer International’s brev af 20. november 2006 til Folketingets Europaudvalg om uddannelsesområdets status i EU’s servicedirektiv.

 

Jeg har den 30. januar 2007 besvaret et spørgsmål om samme emne, stillet af medlem af Folketinget Martin Henriksen (spørgsmål nr. S 1833). I mit svar har jeg her anført følgende:

 

”Det følger af direktivforslagets art. 1, stk. 3, at det som udgangspunkt er op til medlemsstaterne selv i overensstemmelse med EF-traktaten og EF-domstolens praksis at definere, hvad der anses som værende af almen interesse.

 

Der findes ikke i EU-retten en definition af begrebet almen interesse. EF-domstolen har dog i sin retspraksis fastslået, at tjenesteydelser af almen interesse er tjenesteydelser uden økonomisk sigte.

 

EF-domstolen har endvidere fastslået, at undervisning i de nationale uddannelsessystemer savner det væsentlige kendetegn ved tjenesteydelser, nemlig at der er tale om tjenesteydelser, der normalt leveres mod betaling, jf. traktatens art. 50. Dels er de nationale uddannelsessystemer ikke udtryk for, at staten ønsker at drive virksomhed mod betaling, dels finansieres uddannelserne i det væsentlige af det offentlige og ikke af eleverne eller deres forældre.

 

Dette gælder bl.a. ved institutioner, der hovedsageligt finansieres af det offentlige og kun modtager betalinger fra de studerende eller deres forældre. Disse betragtninger omfatter en væsentlig del af de danske uddannelsesinstitutioner, herunder fx folkeskolen, de frie grundskoler, gymnasierne og universiteterne.

 

Det er derfor Undervisningsministeriets opfattelse, at størstedelen af de danske uddannelser skal anses som værende af almen interesse og dermed undtaget fra traktaten og direktivet. Det er dog EF-domstolen, der har den endelige afgørelse herom.”

 

Jeg henviser derfor spørgeren til dette svar.

 

 

Bertel Haarder