Bilag til forsvarsministerens

skrivelse af 23. februar 2007

(S 2612)

 

 

 

Foreløbig besvarelse af S 2612 af 6. februar 2007 stillet af folketingsmedlem Jørgen Arbo-Bæhr (EL).

Spørgsmål S 2612:

”Vil ministeren oplyse, om nogen ansatte eller tidligere ansatte i søværnet har fået anmeldt en asbestrelateret lungesygdom – f.eks. lungehindekræft eller asbestose – som arbejdsskade inden for de seneste 10 år?”

Svar:

Forsvarskommandoen har oplyst, at besvarelsen af dette spørgsmål kræver tid til en nærmere gennemgang af enkeltsager registreret ved Forsvarets Arbejdsskade- og Erstatningskontor.  

 

Supplerende kan det oplyses, at Kræftens Bekæmpelse i 2003 offentliggjorde en rapport, der bl.a. viste en overhyppighed af visse kræftformer blandt tidligere eller daværende ansatte i forsvaret. På baggrund heraf iværksatte Forsvarskommandoen i samarbejde med Institut for Epidemiologis Kræftforskning, Kræftens Bekæmpelse og Arbejds- og Miljømedicinsk klinik, Bispebjerg Hospital, en cancerundersøgelse blandt nuværende og tidligere ansatte i forsvaret. Det overordnede formål med undersøgelsen er at belyse, om påvirkninger i arbejdsmiljøet i eller uden for forsvaret kan være medvirkende årsag til udvikling af visse kræftformer. I undersøgelsen er udvalgt 22 kræftformer, hvor der har vist sig en overhyppighed blandt forsvarets ansatte – én af disse kræftformer er lungehindekræft, der udvikles ved udsættelse for asbest. Undersøgelsen vil omfatte ca. 8.500 personer med og uden kræft og forventes afsluttet sommeren 2007.

 

I tilknytning hertil har Forsvarskommandoen oplyst, at Branchearbejdsmiljørådet for service og tjenesteydelser har iværksat en såkaldt registerundersøgelse om forekomst af kræftsygdomme blandt ansatte i forskellige delbrancher. Kræftens Bekæmpelse er projektleder for undersøgelsen, der bygger på oplysninger fra Cancerregistret, CPR-registret og registret for ATP. Undersøgelsen vil give informationer om statistiske sammenhænge men vil ikke indeholde informationer om påvirkninger, den enkelte har været udsat for, og heller ikke den enkeltes konkrete arbejdsfunktioner eller livsstilsvaner. Registerundersøgelsen af ansatte inden for politi, retsvæsen, fængselsvæsen og forsvaret forventes offentliggjort inden for et par uger.