Dato:

6. marts 2007

Kontor:

Visum, Udsendelser og Humanitære sager

J.nr.:

2007/4110-555

Sagsbeh.:

JWP

 

 

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. S 2942 stillet af folketingsmedlem Mogens Lykketoft (S) til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 16. februar 2007.

Spørgsmål:

 

”Vil ministeren i forlængelse af sit svar på spørgsmål nr. S 7124 af 14. september 2006 oplyse, om ministeren siden svaret har truffet beslutning om, at den danske ambassade i New Delhi ikke længere skal anerkende eksiltibetaneres IC-kort som gyldigt indrejsedokument, og såfremt svaret er bekræftende forklare, hvorfor Danmark hermed har valgt en anden linje end en række andre EU-lande i forhold til eksiltibetaneres muligheder for at få visum hertil?”

 

Svar:

 

Integrationsministeriet har godkendt det indiske rejsedokument ”Identity Certificate” som gyldig rejselegitimation ved indrejse og ophold i Danmark, hvis indehaveren er tibetansk flygtning, og hvis indehaveren kan fremvise en fødselsattest udstedt af Dalai Lamas indenrigsministerium, der bl.a. indeholder en permanent tilbagerejsetilladelse til Indien. Integrationsudvalget er blevet orienteret om dette.

 

Godkendelsen af rejsedokumentet indebærer, at tibetanske flygtninge med bopæl i Indien, som kun er i besiddelse af det pågældende rejsedokument, fremover får lettere ved at få udstedt visum med gyldighed for ophold i Danmark, men ikke i de øvrige Schengenlande.

 

I alt otte Schengenlande (Belgien, Danmark, Frankrig, Nederlandene, Luxembourg, Norge, Spanien og Sverige) anerkender nu dokumentet. Af disse lande anerkender de øvrige lande dokumentet med samme betingelser som Danmark. Tyskland har valgt ikke at anerkende dokumentet. De øvrige Schengenlande har endnu ikke taget stilling til spørgsmålet.

 

For en god ordens skyld kan jeg bemærke, at reglerne for udstedelse af visum til eksiltibetanere med bopæl i Indien – forud for godkendelsen af rejsedokumentet – ikke er ændret, siden Danmark indtrådte i det praktiske Schengen-samarbejde den 25. marts 2001, hvilket jeg også oplyste i min besvarelse af 29. september 2006 af spørgsmål nr. S 7124 fra folketingsmedlem Peter Skaarup (DF).