Folketingets Lovsekretariat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29. juni 2007

Vedlagt fremsender jeg min endelige besvarelse af spørgsmål S 3181 stillet af Karen Hækkerup den 27. februar 2007.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

 

Bendt Bendtsen

 

 

 

1 bilag

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

29. juni 2007

 

Endelig besvarelse af spørgsmål S 3181 stillet af Karen Hækkerup (S) den 27. februar 2007.

 

 

 

Spørgsmål S 3181:

Mener ministeren, at der i Danmark findes et tilstrækkeligt varslingssystem, der kan forhindre katastrofer med tagsammenstyrtninger af såvel private som kommunale bygninger på grund af snemasser, eller mener ministeren, at der med de seneste tagsammenstyrtninger er anledning til at gennemgå området for at sikre sig, at der ikke kan tages yderligere initiativer, der kan forhindre, at tage styrter sammen på grund af sne? 

 

Svar:

Af min foreløbige besvarelse på S 3181 den 7. marts 2007 fremgik det, at jeg ville vende tilbage med besvarelsen af spørgsmålet, når oplysningerne fra de relevante parter forelå.

 

På baggrund af oplysninger indhentet fra kommuner, Statens Byggeforskningsinstitut, Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) og Forsvarsministeriet oplyser Erhvervs- og Byggestyrelsen følgende, som jeg kan henholde mig til:

 

”Erhvervs- og Byggestyrelsen har anmodet de berørte kommuner om en vurdering af de skader, snefaldet i februar 2007 forårsagede. Erhvervs- og Byggestyrelsen har modtaget tilbagemelding fra 4 kommuner, som Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) har gennemgået sammen med de kendte sager fra pressen. SBi vurderer, at der er en overrepræsentation af bygninger, som ligger i læ af andre bygninger samt bygninger med relativt fladt tag og stort spænd. Ligeledes vurderer SBi, at der på trods af de specielle vejrforhold er tale om for mange hændelser i forhold til det sikkerhedsniveau, der tilstræbes i normerne. Det kan skyldes mangelfulde normkrav, mangelfuld projektering og udførelse eller manglende vedligeholdelse.

 

På dette grundlag anbefaler SBi for det første at undersøge, om de berørte konstruktioner er dimensioneret i henhold til normens regler, og for det andet at få vurderet sandsynligheden for at en tilsvarende vejrsituation rammer Danmark igen.

 

For så vidt angår konstruktionernes dimensionering, har Erhvervs- og Byggestyrelsen bedt SBi om at foretage denne undersøgelse, ligesom Dansk Standard er blevet anmodet om at vurdere, om standarden for last på konstruktioner tager tilstrækkeligt hensyn til snelast.

 

For så vidt angår spørgsmålet om varsling, har DMI ansvaret for at varsle ekstreme snemængder. DMI oplyser, at der er indgået aftale mellem Beredskabsstyrelsen, Rigspolitiet og DMI om procedurerne for varsling. DMI varslede i den pågældende situation de forventede snemængder. Det er dog ikke praktisk muligt at varsle snelast, der skyldes, at bygninger eller bygningsdele ligger helt eller delvist i læ.”

 

Jeg kan i øvrigt oplyse, at sammenstyrtning af tage på grund af ekstraordinær sneophobning også kendes fra andre lande. Statens Byggetekniske Etat i Norge har således udarbejdet en vejledning med forskellige forholdsregler, herunder råd om rydning af sne på tage. Jeg har bedt Erhvervs- og Byggestyrelsen om at udarbejde en tilsvarende vejledning, der udsendes til kommuner og byggeriets organisationer.

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk