Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. S<DOCUMENT_START> 3364, som medlem af Folketinget Peter Skaarup (DF) har stillet til justitsministeren den 8. marts 2007.

 

 

 

Lene Espersen     

/

Lene Volke Roesen


Spørgsmål nr. S 3364 fra medlem af Folketinget Peter Skaarup (DF):

 

”Mener ministeren, at der er grund til at revurdere behovet for, at politiet anskaffer sig vandkanoner til indsættelse mod demonstranter, der anstifter bål og ildebrande i gaderne i forbindelse med ulovlige og voldelige demonstrationer, for øjeblikkeligt at kunne stoppe etableringen af disse meget farlige bål og brande ved hjælp af politikøretøjer udstyret med vandkanoner?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Det er ikke politiets opgave at slukke egentlige brande, som måtte opstå i tilknytning til demonstrationer. Denne opgave varetages af brandvæsenet (redningsberedskabet).

 

Der er dog – i lyset af erfaringerne på Nørrebro i begyndelsen af marts 2007 – udviklet et koncept, der sætter politiet i stand til at foretage slukning af bål og mindre brande på gadearealer som led i politiets opretholdelse af den offentlige fred og orden, jf. politilovens § 2.

 

Politiet råder over materiel, som kan anvendes i forbindelse med sådanne opgaver, der løses i samarbejde med redningsberedskabet.”