J.nr. MST 705-00010

 

Den 24. april 2007

 

 


 

 

 

 

 

 

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. S 3788 stillet af folketingsmedlem Jørgen Arbo-Bæhr (EL) den 26. marts 2007

 

 

Spørgsmål      

Hvad er forklaringen på, at miljøkontrollen først nu har påbudt de ansvarlige at rydde op efter den omfattende asbestforurening, som var resultatet af en brand den 30. januar 2007 på Gl. Køge Landevej i Valby.

 

 

Svar:

Københavns Kommune, Teknik og Miljøforvaltningen har i brev af 13. april 2007 redegjort overfor Miljøstyrelsen, at de ikke har vurderet, at der var overhængende sundhedsfare eller overhængende miljøfare. § 70 i miljøbeskyttelsesloven giver tilsynsmyndigheden mulighed for selvhjælpshandling ” i tilfælde af overhængende alvorlig fare for sundhed og i tilfælde, hvor øjeblikkelige indgreb er påkrævet for at afværge forurening eller forureningens udbredelse”.

 

Københavns Kommune oplyser endvidere, at det forholdt sig anderledes for det asbest, der var spredt på offentlig vej. Den 30. januar gik der ild i dæklageret. Den 31. januar blev det konstateret, at der muligvis var tale om asbest i eternittaget, der blev foretaget asbesttilsyn og udtaget prøve. Den 1. februar blev prøven undersøgt, og det blev konstateret, at der var tale om asbest. Grundejeren for ejendommen blev orienteret. Da der ikke umiddelbart kunne opnås enighed mellem ejer, lejer og lejers lejer om finansiering af oprydning, iværksatte kommunen den 2. februar 2007 oprydning på offentlig vej. Den 5. februar udførtes igen asbesttilsyn, og det konstateredes, at oprydningen var foretaget planmæssigt. Der blev iværksat grundig asbestafmærkning af området.

 

Kommunen oplyser til Miljøstyrelsen, at lejeren af grunden, der også ejer huset, efterfølgende har iværksat asbestsanering og nedrivning af det brandskadede hus. Oprydningsarbejdet på grunden er ved at være afsluttet. Kommunen har ført daglig tilsyn af asbestsaneringen og nedrivningen. Kommunen har den 11. april 2007 bedt lejeren af grunden om, at der bliver udtaget prøver fra grunden af sagkyndigt firma, og at prøverne undersøges for asbestindhold. Kommunen vil, når rydningen af grunden er afsluttet, foretage en vurdering af sagen med hensyn til jordforurening.

 

Miljøministeriet er ikke klagemyndighed for, hvordan en kommune gennemfører sin sagsbehandling efter miljølovgivningen. En klage over en kommunens udstedelse af påbud kan indbringes for det lokale Tilsyn med anmodning om, at Tilsynet tager sagen op. En af Tilsynets opgaver er bl.a. at påse, at kommunerne generelt overholder lovgivningen, herunder også miljøloven.