Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

LEH/ J.nr. 2007-2058

Folketingets Lovsekretariat

 

 

 

 

 

Dato: 11. april 2007

 

 

 

Under henvisning til Folketingets brev af 28. marts 2007 følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. S 3881, stillet af Mette Frederiksen (S).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. S 3881:

 

”Vil ministeren redegøre for, hvilke sociale initiativer for hjemløse der er igangsat siden 2001 med finansiel støtte fra de pågældende års satspulje og/eller finanslove, herunder give en kort status for de eventuelle projekter, og oplyse, hvor mange boliger for hjemløse (skæve og alternative boliger, skurbysprojekter, opgangsfællesskaber eller lignende) der er opført, samt give en samlet status for den faktiske udmøntning af de bevilligede ressourcer til hjemløse siden 2001?”

 

 

Svar:

 

Der vedlægges henholdsvis en oversigt over tilskud fra diverse puljer fra 2001 og en oversigt over nye bevillinger til hjemløse m.fl. afsat på satspuljen eller finansloven efter 2001.

 

Det bemærkes, at personkredsen for de nævnte puljer og projekter både kan være hjemløse i snæver forstand og udsatte grupper generelt.

 

Mange af projekterne er støtte til enkeltstående begivenheder eller ganske kortvarige projekter, som ikke forudsætter indsendelse af status for projektet. Såfremt der ønskes yderligere materiale, skal jeg bede om oplysninger om, hvilke projekter det drejer sig om.

 

Med hensyn til spørgsmålene vedrørende boliger til hjemløse kan jeg oplyse, at forsøgsordningen med boliger til hjemløse og udsatte grupper – Skæve Huse – blev etableret i 1999 for en 5-årig periode, og at ordningen blev forlænget for yderligere 4 år fra 2004-07 med 8 mio. kr. pr. år til etablering af flere boliger. Hertil kom tilskud til social støtte, dvs. ansættelse af en person – en social vicevært – til at hjælpe beboerne i startfasen. Til dette formål blev der afsat 2 mio. kr. om året i samme periode.

 

På baggrund af de gode resultater ordningen har vist, har regeringen bidraget med yderligere midler til opførelse af skæve boliger. Regeringen har således afsat yderligere 10 mio. kr. (8 mio. kr. til boliger + 2 mio. kr. til social støtte) om året i årene 2005-08 til etablering af flere boliger til hjemløse og socialt udsatte grupper.

 

Tilskuddet til etablering af boliger til de svage grupper blev fra 2005 forhøjet fra 150.000 kr. til 200.000-300.000 kr. pr. bolig afhængig af boligernes størrelse og indretning. Såfremt boligen etableres på min. 40 m2, således at den kan bebos af et par eller der er mulighed for samkvem med børn, eller boligen er indrettet som handicapbolig, vil der kunne opnås 300.000 kr. i støtte.

 

Der er i perioden 1999-2005 givet tilsagn til i alt 372 boliger fordelt på 51 boligafdelinger over hele landet. Der er dog fortsat tilsagn, som endnu ikke er realiseret.

 

Boligerne etableres som permanente, mindre boliger efter almenboliglovens regler som en forsøgsordning. Det overordnede mål med ordningen er at skabe passende økonomiske rammer for etablering af en bred vifte af byggerier til hjemløse og særligt udsatte grupper, som har svært ved at indpasse sig eller ikke magter at bo i traditionelt udlejningsbyggeri.

 

Jeg kan endvidere oplyse, at jeg med henblik på at afskaffe den ufrivillige hjemløshed i Danmark har igangsat nogle undersøgelser, som dels omfatter en tælling af hjemløse, dels en kortlægning af boliger og botilbud til hjemløse. Socialforskningsinstituttet står for tællingen og Center for Alternativ Samfundsanalyse (CASA) for kortlægningen. 

 

Kortlægningen, der baserer sig på en spørgeskemaundersøgelse i kommunerne, skal afdække bestanden af boliger og længerevarende botilbud til hjemløse og medvirke til at give information om behovet for yderligere boliger og botilbud til gruppen af hjemløse.

 

Kortlægningen forventes at være klar i løbet af foråret. Jeg vil bruge kortlægningen af boliger og tællingen af hjemløse til at formulere en strategi, som skal afskaffe den ufrivillige hjemløshed.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

/  Lene Hundborg