Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. S<DOCUMENT_START> 4666, som medlem af Folketinget Kim Christiansen har stillet til justitsministeren den 22. maj 2007.

 

 

 

 

Lene Espersen     

/

Lene Volke Roesen


Spørgsmål nr. S 4666 fra medlem af Folketinget Kim Christiansen (DF):

 

”Kan ministeren oplyse, hvor lang tid det vil tage at udstyre hele den danske politistyrke med peberspray, og derudover oplyse, om ministeren er villig til at give indkøbet af sprays topprioritet og i forlængelse heraf, om ministeren med det samme vil bede den øverste politimyndighed om at tilrettelægge et øvelsesforløb i anvendelse af peberspray for de berørte betjente?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet:

 

”Rigspolitiet har som bekendt med Justitsministeriets tilslutning iværksat et forsøg i Århus, Grenå og Odder politikredse (nu Østjyllands Politi) vedrørende politiets anvendelse af peberspray som magtmiddel.

 

Forsøget startede i juni 2006, og forsøget blev positivt midtvejsevalueret ved årets udgang. Der var i politiet imidlertid enighed om, at det ville være nyttigt at få et noget større erfaringsgrundlag, inden Rigspolitiet kunne afgive en endelig indstilling til Justitsministeriet om det nye magtmiddel. Østjyllands Politi har nu afgivet en supplerende indstilling tillige baseret på erfaringerne i 1. kvartal af 2007. Også efter denne yderligere evaluering finder politikredsen, at peberspray er et egnet fysisk magtmiddel for dansk politi.

 

Rigspolitiet er enig heri og har over for Justitsministeriet indstillet, at peberspray bliver indført som et nyt fysisk magtmiddel i dansk politi.

 

Ibrugtagningen vil kunne ske politikredsvis i takt med, at personalet har fået den nødvendige uddannelse, og vil kunne være afsluttet inden udgangen af 2007.”

 

Jeg kan supplerende oplyse, at Justitsministeriet den 15. juni 2007 har modtaget Rigspolitiets indstilling om, at peberspray indføres som nyt fysisk magtmiddel i dansk politi.  Det er Justitsministeriets vurdering, at der ved indførelse af peberspray bør ske en ændring af Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 978 af 21. september 2004 om politiets anvendelse af visse magtmidler mv. Justitsministeriet forventer at sende et udkast til ændringsbekendtgørelse i høring efter sommerferien.