Kirkeministeriet
Frederiksholms Kanal 21
Postboks 2123
1015 København K
www.km.dk

Telefon  3392 3390
Telefax  3392 3913
e-post    [email protected]

Dokument nr. 329627

Dato: 10. juni 2007

 


Folketingets Lovsekretariat ([email protected])

 

Høgni Hoydal ([email protected])

 

Silja Madsen ([email protected])


 

 

Kirkeminister Bertel Haarders svar på MF Høgni Hoydals spørgsmål af 25. maj 2007 (Spørgsmål S 4760).

Spørgsmål S 4760:

”Vil folkekirken i Færøerne efter en færøsk overtagelse af sagsområdet i henhold til den danske regerings opfattelse være en selvstændig kirke, som kan gå i andre retninger end den danske folkekirke, når det gælder lovmæssigt grundlag, traditioner, rammer og samarbejde med kirker i andre lande?”

 

Svar:

Færøsk overtagelse af sagsområdet "folkekirken" betyder, at de færøske myndigheder i henhold til § 3 i lov nr. 578 af 24. juni 2005 om de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder (herefter overtagelsesloven) får den lovgivende og udøvende magt vedrørende folkekirken på Færøerne.

Det er således de færøske myndigheder, som fremover skal skabe rammerne for folkekirkens videre udvikling på Færøerne inden for grundlovens rammer.

Det følger i den forbindelse af grundlovens § 1, at grundloven gælder for alle dele af Danmarks rige og dermed også for Færøerne. Grundlovens § 4 bestemmer, at Den evangelisk-lutherske kirke er folkekirken og understøttes som sådan af staten. Folkekirkens bekendelsesskrifter er det hellige bibelske skrift, det Apostoliske, Nicæniske, Athanasii Symbol og den uforandrede Aar 1530 overgivne Augsburgske Bekendelse samt Luthers lille Katekismus.

Det følger endvidere af pkt. 3.2.2.2 i de almindelige bemærkninger til overtagelsesloven, at de rammer og traditioner, som er folkekirkens, også fortsat er fælles for hele kongeriget efter færøsk overtagelse af folkekirken. Det betyder, at det f.eks. er en forudsætning, at der fortsat er et gejstligt tilsyn med stiftets præster og menigheder med ansvar for, at præsternes embedsførelse er i overensstemmelse med folkekirkens bekendelsesskrifter. 

 

 

 

 

Bertel Haarder

 


 

                                                               /Lise M. Hjort Elmquist