Folketingets Lovsekretariat

Christiansborg

Finansministeren

29. maj 2007

J.nr. 06-11

Endeligt svar på spørgsmål nr. S 4785af 29. maj 2007 stillet af Morten Bødskov (S)

Spørgsmål:

Vil ministeren oplyse, hvordan besparelser på indkøbsområdet vil medvirke til at løse problemerne omkring vigende arbejdsstyrkegrundlag, jf. præsentationspjecen til budgetredegørelsen 2007 s. 7, hvoraf det fremgår, at ”bedre offentligt indkøb kan samlet set være med til at lette udfordringerne omkring rekruttering og vigende arbejdsgrundlag”?

Svar:

Den offentlige sektor står overfor en række udfordringer de kommende år, herunder rekruttering af personale. Hertil kommer bl.a., at befolkningsudviklingen og det høje skatteniveau medfører, at mulighederne for at tilføre ressourcer til offentlig service mere begrænsede end i de foregående årtier. Samtidig kan forventningerne til den offentlige sektor stige i takt med fremgang i velstand og de teknologiske muligheder. Samlet set skaber det en række udfordringer for den offentlige sektor, jf. også beskrivelsen i Budgetredegørelse 2007.

Sammen med en fokuseret indsats for bl.a. at mindske sygefraværet og styrke fastholdelsen af medarbejdere, omprioriteringer af medarbejderressourcer fra administration til service og bedre brug af medarbejderressourcerne på de borgernære områder kan mere effektivt offentligt indkøb være med til at lette de samlede udfordringer, jf. figur 1. Mere effektivt indkøb indeholder således et betydeligt potentiale for at udnytte de samlede ressourcer bedre og for at opnå besparelser, der kan medgå til andre prioriterede områder.

 

 

 

 

 

 

Figur 1.

Udfordringer og indsatsområder

 

 

Med venlig hilsen

Thor Pedersen