10. juli 2007

 

Endelig besvarelse af S 5059 af 22. juni 2007 stillet af folketingsmedlem Per Clausen, EL.

 

Spørgsmål S 5059:

”Vil ministeren i forlængelse af sit svar på spørgsmål S 4643 bekræfte, at der ikke foregår salg af afghanske kulturgenstande fra basarer, hvortil der kræves sikkerhedsgodkendelse/tilladelse fra ISAF for at få mulighed for at opstille en bod?”

 

Svar:

Til brug for min besvarelse har jeg anmodet Forsvarskommandoen om en udtalelse, og Forsvarskommandoen har fremsendt følgende udtalelse:

 

”Indehaverne af butikker på ISAF-hovedkvarterets område sikkerhedsgodkendes af ISAF. Forsvarskommandoen har endvidere oplyst, at det danske kontingent ved ISAF’s hovedkvarter i Kabul har undersøgt vareudbuddet i de butikker, der forefindes på hovedkvarterets område. Der blev herunder ikke konstateret salg af afghanske kulturgenstande. Det skal dog anføres, at der ikke var arkæologisk eller kulturhistorisk ekspertise til rådighed under inspektionen.

 

Det marked, der henvises til i spørgsmål S 4643, ligger uden for ISAF hovedkvarterets område, og ISAF giver derfor hverken sikkerhedsgodkendelse eller tilladelser til indehavere af boder på markedet. Afghanistan er en selvstændig nation med egne sikkerhedsstyrker, hvorfor markedet alene kontrolleres af afghanske myndigheder. Som beskrevet i artiklen er de afghanske myndigheder bekendt med problemet, og hvor markedet forefindes”.