Dato:            10. september 2007

Kontor:         Kommunaljuridisk kt.

J.nr.:             2007-40081-36

Sagsbeh.:   ABP

 


Endelig besvarelse af spørgsmål nr. S 5905, som Morten Homann (SF) har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 3. september 2007

 

Spørgsmål S 5905:

”Vil ministeren oplyse, hvor lang tid fra en eventuel valgdato ministeriet vil skulle bruge på at opgøre det endelige resultat af valg til Folketinget, udsende valgbreve m.v.?”

 

Endelig besvarelse:

I grundlovens § 35, stk. 1, er fastsat, at nyvalgt Folketing træder sammen kl. 12 den tolvte søgnedag efter valgdagen, dersom kongen (statsministeren) ikke har indkaldt det til møde forinden. I almindelighed er der således 14 dage (inklusive to søndage) til at opgøre valget, herunder identificere de valgte kandidater ved at udstede valgbreve til disse. Inden for denne tidsramme skal endvidere udarbejdes en nærmere i valglovgivningen foreskreven dokumentation for valgopgørelsen, der efter valglovgivningen skal tilstilles Folketinget ved dets sammentræden. Endelig skal der foretages den fornødne sagsbehandling af indgivne valgklager, inden disse oversendes til Folketinget, hvilket sædvanligvis sker ved dets sammentræden. Valgklager skal senest være indenrigs- og sundhedsministeren i hænde ugedagen efter valgdagen, jf. folketingsvalglovens § 88. Det er i Folketingets Forretningsordens § 1 fastsat, at det foreløbige udvalg til prøvelse af valgene, der nedsættes af Folketinget ved dets sammentræden, gennemgår det materiale, indenrigs- og sundhedsministeren skal tilstille Folketinget ved dets sammentræden, og behandler valgklager, inden udvalget gør indstilling til Folketinget om valgene.

 

De nyvalgte Folketing er i overensstemmelse med grundlovens udgangspunkt i almindelighed ikke blevet indkaldt til møde forinden tolvte søgnedag.

 

Som eksempler på, at kongen (statsministeren) har indkaldt Folketinget til møde forinden tolvte søgnedag, kan dog nævnes:

 

1)      Efter valget onsdag den 21. september 1994 blev det nyvalgte Folketing indkaldt til møde tirsdag den 4. oktober 1994, der var den ellevte søgnedag (13 dage) efter valgdagen.

 

2)      Efter valget onsdag den 12. december 1990 blev Folketinget indkaldt til møde torsdag den 27. december 1990, der var den ellevte søgnedag (15 dage) efter valgdagen.

 

3)      Efter valget tirsdag den 8. december 1981 blev Folketinget indkaldt til møde mandag den 21. december 1981, der var den ellevte søgnedag (13 dage) efter valgdagen.

 

4)      Efter valget tirsdag den 4. december 1973 blev Folketinget indkaldt til møde fredag den 14. december 1973, der var den niende søgnedag (10 dage) efter valgdagen. Statsministeren udtalte pÃ¥ Folketingets første møde, at Folketinget var blevet indkaldt til møde tidligere end sædvanligt, eftersom partierne efter valget havde givet udtryk for ønske om, at folketingsarbejdet blev pÃ¥begyndt sÃ¥ hurtigt som muligt. PÃ¥ grund af den korte frist oversendtes en del valgklager til Folketinget, inden ministeriets sagsbehandling var helt færdiggjort.

 

Ministeriet har således i almindelighed brugt en periode, inden for hvilken der har været 12, eventuelt 11, søgnedage til at opgøre valget.