Folketingets Lovsekretariat

Christiansborg

1240 København K



 

København, den 19. september 2007

Sagsnr.: 8588

 

 

 

 

 

 

Ved skrivelse af 3. september 2007 har MF Johs. Poulsen (RV) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål, som er stillet i medfør af forretningsordenens § 20:

 

Spørgsmål nr. S 5927:

 

”Er ministeren med henvisning til artiklen: »Naturbeskyttelse: Naturen gror til i regelrytteri« Politiken den 1. september 2007 villig til at se på, om fortolkningen af tilskud til afgræsningsarealer modvirker ønsket om at sikre den afgræsning, der samtidig bevarer værdifulde biotoper med artsrigdom eller sjældne dyre - og plantearter, og vil ministeren medvirke til at finde løsninger, der sikrer en fremtidig afgræsning af de nævnte biotoper?”

 

Svar:

 

Det er i henhold til EU-reglerne en betingelse for, at et areal kan betragtes som et støtteberettiget permanent græsareal under enkeltbetalingsordningen, at arealet ”anvendes til dyrkning af græs og andet grøntfoder”. Dette indebærer, at græs og andet grøntfoder skal udgøre den overvejende del af plantedækket, dvs. at der på arealet ikke må være mere af andre planter end af græs og andet grøntfoder.

 

Fødevareministeriet giver derudover tilskud til pleje af græs- og naturarealer under Landdistriktsprogrammet. Tilskuddet kan som udgangspunkt søges på alle græs- og naturarealer beliggende inden for de særligt følsomme landbrugsområder, som amterne udpegede i 2006. Den del af disse arealer, som er beliggende inden for Natura 2000, får højeste prioritet. Ansøgninger fra forpagtere af statsejede arealer prioriteres lavest uanset beliggenhed.

 

Specifikt om ansøgningsrunden for 2007 vurderer Direktoratet for FødevareErhverv, at der vil være bevilling til at imødekomme alle ansøgninger, dvs. også uden for Natura 2000-områder samt ansøgninger på statsejede arealer.

 

 

 

Formålet med tilskudsordningen er således at bidrage til at sikre den pleje i form af afgræsning eller høslæt, der er med til at bevare de værdifulde biotoper. I tilskudsordningen stilles der ikke krav til græsdækkets sammensætning udover, at arealerne skal kunne anvendes til afgræsning eller høslæt. Det er således ikke muligt at modtage tilskud til arealer, der ikke kan afgræsses som følge af opvækst af træer og buske, eller som er permanent vanddækkede.

 

Rønnerne på Læsø ligger inden for Natura 2000 udpegningen, og ansøgninger om tilskud til pleje af græs- og naturarealer får således højeste prioritet for så vidt angår de privatejede arealer. Næsten halvdelen af Rønnerne er i dag omfattet af gældende MVJ-aftaler.

 

 

 

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

                                                                                                / Ulla Heiden