Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

LKR/ J.nr. 2006-3268

Folketingets Lovsekretariat

 

 

 

 

 

Dato: 16. november 2006

 

 

 

Under henvisning til Folketingets brev af 6. november 2006 følger hermed – i 80 eksemplarer – socialministerens svar på spørgsmål nr. S 624, stillet af Lotte Thiim Bertelsen (SF).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. S 624:

 

”Hvilke initiativer vil ministeren tage for at beskytte psykisk og fysisk handicappede børn mod seksuelle overgreb?”

 

 

Svar:

 

Det er en skræmmende, men ikke en ny oplysning, at børn med en funk- tionsnedsættelse oftere udsættes for seksuelle overgreb end andre børn. Det er baggrunden for, at Socialministeriet i 2005 igangsatte en undersøgelse, der skal afdække omfanget og karakteren af seksuelle overgreb mod børn med en funktionsnedsættelse.

 

Undersøgelsen udføres i et samarbejde mellem Social Udviklingscenter (SUS) og Videnscenter for sociale indsatser ved seksuelle overgreb mod børn (SISU). Undersøgelsen forventes at ligge klar i oktober måned 2007.

 

I forbindelse med undersøgelsen er der desuden igangsat et udviklingsarbejde, der skal øge bevidstheden om problemstillingen blandt de faggrupper, der arbejder med børn med en funktionsnedsættelse. Udviklingsarbejdet skal resultere i konkrete forslag til metoder, redskaber og materialer, der er rettet mod de faggrupper, der arbejder med børn med en funktionsnedsættelse.

 

Herudover er der igangsat en række initiativer, som skal forebygge seksuelle overgreb mod børn generelt.

 

Blandt andet har SISO udarbejdet et undervisningsmateriale vedrørende seksuelle overgreb, der er rettet mod alle faggrupper, der arbejder med børn, unge og familier. Materialet er i øjeblikket ved at blive afprøvet på pædagogseminarier, sociale højskoler og et lærerseminarium. Det forventes, at materialet vil være tilgængeligt for alle d. 1. januar 2007.

 

Undersøgelser peger på, at det ofte er børn, der krænker andre børn. Derfor har Socialministeriet iværksat projekt ’Janus’, der skal tilbyde behandling til børn og unge, der krænker andre børn. Projekt ’Janus’ tilbyder desuden rådgivning og vejledning til de faggrupper, der arbejder med børn.

 

Disse initiativer inkluderer også børn med et handicap. Jeg er dog opmærksom på, at der er behov for at sætte særligt fokus på indsatsen i forhold til børn med et handicap. Jeg afventer derfor resultaterne af undersøgelsen af seksuelle overgreb på børn og unge med handicap og vil på den baggrund overveje, om der er behov for yderligere tiltag.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

/Karin Ingemann