Det Udenrigspolitiske Nævn 2006-07, Forsvarsudvalget 2006-07
Bilag 25, FOU Alm.del Bilag 54
Offentligt
334863_0001.png
334863_0002.png
334863_0003.png
:)'�1 ,:02 lIAN22:22 FAX+45 3392 007::-., ~.
.;
5
DIREKTØREN
-
lIMN
~
~
r{f)t,K1:1.,2 07:-
? /---,(o.BEREDSKABSTALEPUNXTER........UDENRIGSMINISTERIETJuridisk TjeneSte~':
Til:cC:ra:EmDe:
Udenrigsministexen
J.ur.:Bilag;
111-1(KI-f :J
JT.1, 3.5.123-11
lv418. januar 2002
JT.lUSA's behandling af "intetnerede"fra al-Q~eda og Taliban
Dato:
fc~P',-z,
[USA er i forbindelse med overførelsen til Guantanamorbascn på Cuba ogindespærringen der af tilfangetagne fra aJrQaeda og Taliban blevet udsat for kritik framenneskerettighedsorganisationerpå grund behandlingen af fangerne. Ifølge pressennægter USA at betegne fangerne som krigsfanger og dermed også at give demkrigsfangestatUs i henhold til den humanitære folkeret (3. Geneve-konvention ombehandling af laigsfanger). Den amerikanske forsvarsminister har offentligt betegnetfangerne som "ulovlige k~mbattanter". USA overvejer at give de tilfangetagne statussom "internerede" (detainees). Ambassaden i Washington har i State Depanment fåetopJyst, at "internerede" afgjort vil blive behandlet i overensstemmelse med Geneve-konvenrioneme.Det bemærkes, at USA har rettet henvendelse til Danmark og oplyst, at der kan væredanske statsborgere blandt de uJfangeta.gne. USA har foretaget lignende henvendelsertil en række andre stater. Det er endnu uafklaret, hvoMdt der er tilfangetagne danskestatsborgere.
r
~
~)
eJ-tb/.
-(f'd.I.r!.
1~
J
FN's højkommisær for Menneskerettigheder, Mary Robinson har i en pressemeddelelseerindret om følgende: alle tilbageholdte har ret til beskynelse efter de internationalemenneskerettighedskonventioner(FN's konventionen om borgerlige og politiskerettigheder) og den humanitære folkeret (Geneve-konventionerne). Den juridiske statusfor de internerede ogderesret til at blive behandlet som krigsfanger, hvis der rejsesMvl, ifølge 3. Geneverkonvention skaI afgøres af et kompetent tribunal. Alle interneredehar krav på at blive behandlet humant j overensstemmelse med FN's konvention omborgerlige og politiske rettigheder og 3. Geneve-konvenuon. Alle eventuelle retssagerskal gennemføres. efter principperne om "fair tdal", herunder fonnodningen om uskyldindtil det modsatte er bevist, som fastlagt i de to nævnte konventioner.EU-formandskabethar ikke tagct inhiariv til en fælles reaktion.
SL-jC-I~ //
---
PJ/Ol.''02 M&~ 22:22 F.~ +45 33920075..
DIREKTØREN
- lIMNraJ
"
002
Efter JT .1's opfattelse har de tilfangetagne ktav på beskyttelse eftet såvel FN'skonvention om borgerHge og polirlske rettigheder som efter den humanitære folkeret.Det kan diskuteres, h'Vomdt de tilfangetagne er lovJjge "kombattanter" og dermedomfattet af3. Geneve.konventions regler om beskyttelse alkrlgsfanger. F.eks. erlejesoldater ikke omfattet af disse regler. I det omfang de tilfangetagne ikke kan ansesfor tovlige kombattanter, vil de imidlertid skulle behandles som civile. Civile nyderomfattende beskyttelse efter til1ægsprotokoJten til 4. Geneve-konvention. Detbemærkes, at regeringen i forbindelse med Folketingets behandling afbeslutningsforslag B 37 om dansk militær deltagelse j den internationale indsats modterromet'Værk i Mghanistan på et spørgsmål om danske soldaters juridiske statusanførte: "Hele det folkeretlige kompleks af nonner til regulering afvæbnede kontlikterog beskyttelse af konfliktens ofre (tilfangetagne modstandere, de syge og sårede samtcivilbefolkningen) akti'\1eres, så snart en væbnet konflikt er en reaHtet uansetkonfliktens baggrund. Det afgørende er, at parteme i en sådan konflikt leyer op til deregler og sædvaner, der er udviklet med henblik på især at begrænse de lidelser, der etforbundet med militær magtudøvelse. I den aktueUe sitUation gælder, at de, derdeltager i den amerikansk ledede indsats i MghamStan, selvsagt er omfattet af og skaloverholde de gældende regler for væbnede konflikter. Endvidere gælder, at danskesåvel som andre komb~ttanter er beskyttet af Gene'\1e.konventioneme."
-
-
-
Det foreslås, at udenrigsnrlnisteren om nødvendigt udtaler sig efter følgenderetningslinier i eventuelle udtalelser til pressen:]
Regeringen støtter USA i kampC11 od ten'onsJDen.m
Regeringen læggervægt på, at de der tages til fange j denne kamp behandles humant ioverensstemmelse med de grundlæggende garantier, du gælder ifølge den humanitærefolkeret. De skal behandles humant: Det vil sigemed respekt for deres integritet, religionog de har krav på en .retfærdig.rettergang.
.. Jeg noterer mig, at USA vi! sørge for, at de tilfangetagneAl Qaeda- og Taliban-medlemmer ar en korrekt behandling i overensstemmelse med de intetnationalebeskyttelsesregJer.Jeg har også forstået, at Den Internationale Røde Kors Komite ~adgang ål at besøge fangerne. Det er selvsagt positivt.
~
~
Regeringen har tillid til. at USA vi] overholde sine internationale fo~ligtelser.
-2-
~1/01.:02 MAN 22:22 FAX +45 3392<J
0075
DIREKTØREN- U!IN@OO3
Med hensyn til retsopgøret med te:t1'ODste%neIegerlngens politik klar: Alle terroristeIerskal retsforfølges for deres ugerninger-uanset hvor
-og af hvem-de er begået.med
N~ det er sagt, skal al ,:etSforfølgningselvfølgeligske i overensst~elseintema.tionale retssikkerhedsgara..ncier.]T.1
-3-