Det Udenrigspolitiske Nævn 2006-07
Bilag 30
Offentligt
336360_0001.png
336360_0002.png
336360_0003.png
UDENRIGSMINISTERIETNordgruppen
EUK j.nr. 400.A.5-0-0Den 21. december 2006

REFERAT

Rådsmøde (almindelige anliggenderog eksterne forbindelser) den 11.-12. december 2006.

1. Rådets 18-måneders formandskabsprogram (åben debat)

Tyskland, Portugal og Slovenien understregede alle det gode samarbejde, der havde præget ud-arbejdelsen af det første 18-månedersprogram, såvel internt i 3-lande gruppen som i samarbej-det med Kommissionen, Rådssekretariatet og den efterfølgende 3-lande gruppe af formandska-ber. Fra tysk side blev lagt vægt på 1) Naboskabspolitikken, 2) Centralasien samt 3) Forfat-ningstraktaten; fra portugisisk side på 1) betydningen af at fortsætte arbejdet med resultaternesEuropa og målsætningerne i Lissabon-strategien samt 2) fsva. de eksterne politikker relationer-ne til landene i Afrika og Latinamerika samt udvikling af politikken i forhold til nabolandene ibåde øst og syd; og fra slovensk side på 1) fortsættelse af udvidelsesprocessen med fokus påKroatien og Tyrkiet, 2) en styrket indsats for landene på Vestbalkan med fastholdelse af dereseuropæiske perspektiv og 3) interkulturel dialog med særlig fokus på forholdet mellem kristen-dom og islam. Efter kort drøftelse, hvor Kommissionen (næstformand Wallström) noteredesig den høje grad af konvergens mellem 18-månedersprogrammet og Kommissionens arbejds-program for 2007 og også Italien, Sverige, Polen og Rumænien fremkom med bemærkninger,takkede formanden for indlæggene og konstaterede, at Rådet hermed havde endosseret 18-månedersprogrammet.

2. Forberedelse af Det Europæiske Råd den 13.-14. december 2006: Konklusioner

Formandskabet præsenterede sit seneste udkast til konklusioner. Der var en lang drøftelse ved-rørende især udvidelsen. Linien i formandskabets tekst kunne samle bred opbakning.

3. EU’s udvidelse

Som forventet fokuserede drøftelsen på to hovedtemaer. Det første var forberedelse af dengenerelle udvidelsesdrøftelse på december-topmødet. Det andet var håndteringen af Tyrkietstiltrædelsesforhandlinger i lyset af Tyrkiets manglende efterlevelse af dets forpligtelser underden såkaldte Ankara Protokol.Med hensyn til Tyrkiet var der var enighed om en pakke, der som væsentligt element indehol-der en fastfrysning af forhandlingerne om 8 såkaldte forhandlingskapitler, indtil Tyrkiet harefterlevet sine forpligtelser i henhold til Ankara Protokollen. Kapitler, der ikke er omfattet affastfrysningen, kan åbnes, men ingen kan lukkes, før der kan konstateres fremskridt i forhold til
2
Ankara Protokollen. Desuden fastlagdes en opfølgningsklausul om, at Rådet årligt og særligt i2007, 2008 og 2009 på basis af Kommissionens fremskridtsrapport gør status for fremskridt.Efter en lang drøftelse som led i forberedelsen af Det Europæiske Råd tegnede der sig pågrundlag af formandskabets forslag til konklusioner konturerne af en ny enighed om EU's ud-videlsesstrategi. Drøftelsen var koncentreret om absorptions-/integrationskapacitet, hvor derdog forsat herskede uoverensstemmelser om begrebets betegnelse og indhold. Der var dogbred enighed om, at EU's evne til at optage nye medlemmer er en politisk beslutning, men ogsåat grundlaget for denne politiske beslutning kan forbedres.

4. Det vestlige Balkan

Rådet bød Kommissionens fremskridtsrapporter om landene i det Vestlige Balkan velkommenog anerkendte i den forbindelse, at der var sket flere fremskridt i de enkelte lande, men at derdog også udestod en række udfordringer og problemer for landenes yderligere tilnærmelse tilEU.

5. Mellemøsten

På baggrund af briefinger af SG/HR Solana samt flere EU-udenrigsministres nylige besøg iMellemøsten drøftede Rådet udviklingen i Mellemøsten, herunder særligt for så vidt angår denisraelsk-palæstinensiske fredsproces samt den aktuelt meget ustabile situation i Libanon.

6. Iran

EU's Høje Repræsentant Javier Solana redegjorde kort for status i sagen om Irans atompro-gram.

7. Afghanistan

Rådet have på dansk initiativ en kort drøftelse af EUs bistand til Afghanistan. EU er samlet setden næststørste donor i Afghanistan. Fællesskabsbistanden er en væsentlig del heraf. Der varenighed om, at EU fremover skal forblive engageret, hvilket den 7-årige programmeringshori-sont i fællesskabsbistanden er et udtryk for. Enighed om at styrke indsatsen i retsstatssektoren,at skabe større fleksibilitet i relation til den geografiske dækning, samt i de ustabile provinser atgennemføre en del af genopbygningsaktiviteterne gennem PRT’erne. Rådskonklusioner blevvedtaget.

8. Kina: Konklusioner om EU-Kina strategisk partnerskab

Danmark lagde vægt på, at man samarbejdede med Kina om energi, klima og miljø samt men-neskerettigheder. Rådskonklusionerne blev vedtaget.

9. Kina: Våbenembargoen samt dagsordenspunkt 10. EU’s adfærdskodeks for våben-

eksport

Der blev ikke opnået enighed om at stadfæste adfærdskodeksen for våbeneksport til en opdate-ret juridisk bindende fælles holdning eller fsva. våbenembargoen mod Kina.

11. Revision af tidligere rådsbeslutning vedr. mekanisme til fællesfinansiering af EU’s

militære operationer (ATHENA)

3
Der blev opnået enighed om en kompromistekst vedrørende det eneste udestående spørgsmål,hvorved den samlede rådsbeslutning om revision af Athena-mekanismen blev godkendt.

12. EU’s Sikkerheds- og Forsvarspolitik (ESDP)

Formandskabets EDSP-rapport blev godkendt uden debat.

13. Forslag til Rådets forordning om finansielle bidrag fra Fællesskabet til Den Interna-

tionale Fond for Irland (2007-2010)

Punktet blev taget af dagsordenen.

14. Nybeskikkelse af Regionsudvalget for perioden 2007-2010

Punktet blev taget af dagsordenen.

15. Finansielt instrument til fremme af samarbejdet med industrialiserede og andre hø-

jindkomstlande og territorier

Punktet blev vedtaget uden debat.

16. Revisionsrettens rapport om evaluering af strukturfondenes mål 1 og 3-programmer

(1994-1999)

Punktet blev taget af dagsordenen.

17. Nordkorea

Punktet blev taget af dagsordenen.

18. Kommissionens udkast til forhandlingsmandat for en udvidet aftale med Ukraine

Punktet blev taget af dagsordenen.***

Det finansielle beredskabsinstrument på civilbeskyttelsesområdet

Formandskabet satte sent fredag aften (8. december 2006) punktet på dagsordenen. Derblev opnået politisk enighed om sagen.