Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2006-07
KOM (2007) 0090 Bilag 2
Offentligt
Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender
2. m aj 2007
G
RUNDNOTAT TIL
F
OLKETINGET
Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets Forordning om ændring af forordning nr. 11
vedrørende afskaffelse af forskelsbehandling med hensyn til transportpriser og trans-
portvilkår, udfærdiget i henhold til artikel 79, stk. (3), i traktaten om oprettelse af Det
Europæiske Økonomiske Fællesskab og af Europa-Parlamentets og Rådets forordning
(EF) nr. 852/2004 om fødevarehygiejne.
Dok. KOM(2007) 90 endelig
Resume
Kommissionen har fremsat forslag om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning
(EF) nr. 852/2004 af 29. april 2004 om fødevarehygiejne. Forslaget er et led i Kommissio-
nens handlingsprogram for reduktion af administrative byrder for erhvervslivet.
Formålet er at lette de administrative byrder for erhvervslivet ved at fritage små fødevare-
virksomheder for at skulle indføre og iværksætte egenkontrol, som er baseret på principperne
for risikoanalyse og kritiske kontrolpunkter (HACCP-principperne). Fritagelsen skal kun
gælde for ”mikrovirksomheder”, dvs. virksomheder, som beskæftiger under 10 personer og
har en årlig omsætning eller en samlet årlig balance på ikke over 2 mio. EUR svarende til ca.
15 mio. kr., og hvis aktiviteter primært består i at sælge fødevarer direkte til den endelige
forbruger.
Forslaget vurderes at reducere sundhedsbeskyttelsesniveauet i mindre fødevarevirksomheder
i Danmark, idet bortfald af kravet om HACCP baseret egenkontrol øger risikoen for markeds-
føring af fødevarer, som indebærer hygiejnemæssigt baserede sundhedsrisici.
Baggrund
Nærværende notat omhandler alene forslaget vedrørende ændring af forordning nr. 852/2004
om fødevarehygiejne.
Kommissionen forelagde den 14. november 2006 en strategisk gennemgang af et program for
bedre lovgivning i Den Europæiske Union. (KOM(2006)689). Programmet indeholder forslag
om en reduktion af virksomhedernes administrative byrder med 25 % inden 2012.
Kommissionen har efterfølgende i et handlingsprogram for reduktion af de administrative
byrder i den Europæiske Union (KOM(2007)23) fremlagt forslag om tiltag, der skal sikre en
reduktion af de administrative byrder gennem mindre lovgivningsændringer uden at påvirke
beskyttelsesniveauet eller lovgivningens oprindelige formål. Disse tiltag ønskes gennemført
efter en særlig hurtig procedure (”fast track procedure”) på grundlag af en bred høring af be-
rørte parter og forslag fra medlemsstaterne og Kommissionens sagkyndige.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
Kommissionen har med KOM(2007) 90 endelig fremlagt forslag om ændring af Europa-Par-
lamentets og Rådets forordning (EF) nr. 852/2004 af 29. april 2004 om fødevarehygiejne.
Forslaget ønskes vedtaget som et led i den hurtige procedure. Forslaget er oversendt til Rådet
i en dansk version den 27. marts 2007.
Forslaget er fremsat med hjemmel i EF-traktatens artikel 95 og artikel 152, stk. 4, litra b.
Forslaget skal behandles efter procedurerne for fælles beslutningstagen i artikel 251.
Nærhedsprincippet
Regeringen vurderer, at nærhedsprincippet er overholdt, idet der er tale om ændringer/tilfø-
jelser til allerede eksisterende EU regler vedrørende bestemmelserne om fødevarehygiejne.
Formål og indhold
Formålet med forslaget er at lette de administrative byrder for erhvervslivet ved at fritage små
fødevarevirksomheder for at skulle indføre og iværksætte egenkontrol, som er baseret på
principperne for risikoanalyse og kritiske kontrolpunkter (HACCP-principperne).
Kommissionen anfører i sin begrundelse for forslaget, at det er en forudsætning, at virksom-
hederne kan sikre fødevarehygiejnen alene ved at gennemføre de øvrige bestemmelser i for-
ordning (EF) nr. 852/2004.
Fritagelsen skal kun gælde for ”mikrovirksomheder”, dvs. virksomheder, som beskæftiger
under 10 personer og har en årlig omsætning eller en samlet årlig balance på ikke over 2 mio.
EUR svarende til ca. 15 mio. kr., og hvis aktiviteter primært består i at sælge fødevarer direk-
te til den endelige forbruger, f.eks. bagerier, slagtere, købmandsforretninger, markedsboder,
restauranter og barer.
Forslaget omfatter alle typer fødevarer. Dvs. både fødevarer som er let fordærvelige og som
derfor udgør en større fødevarerisiko, f.eks. kød, og fødevarer, som udgør en mindre risiko,
f.eks. franskbrød. Forslaget omfatter ikke blot virksomheder, der sælger fødevarer produceret
af andre, men også virksomheder, som selv fremstiller fødevarer, samt virksomheder, som
udover detailsalg og har et salg til andre virksomheder.
Europa-Parlamentets udtalelser
Europa-Parlamentet har endnu ikke udtalt sig om forslaget.
Gældende dansk ret.
I Danmark reguleres egenkontrol af forordning (EF) nr. 178/2002 om generelle principper og
krav i fødevarelovgivningen, om oprettelse af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet
og om procedurer vedrørende fødevaresikkerhed, hvor det af artikel 17, stk. 1, fremgår, at le-
dere af fødevarevirksomheder skal sikre, at de overholder de dele af fødevarelovgivningen,
som er relevante for deres virksomhed, og at de skal kontrollere, at de faktisk overholder den-
ne del af lovgivningen – altså gennemfører egenkontrol.
Side
2/6
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
Herudover reguleres egenkontrol med hygiejne specifikt af forordning (EF) nr. 852/2004 om
fødevarehygiejne, hvor det af artikel 5, stk. 1, fremgår, at ledere af fødevarevirksomheder skal
indføre, iværksætte og følge en fast procedure eller faste procedurer, der er baseret på
HACCP-principperne – altså gennemføre en HACCP-baseret egenkontrol for så vidt angår
hygiejne.
Vedtagelse af forordningen har ikke lovgivningsmæssige konsekvenser.
Konsekvenser
Forslaget vurderes at reducere sundhedsbeskyttelsesniveauet i mindre fødevarevirksomheder i
Danmark. Den HACCP-baserede egenkontrol indebærer, at fødevarevirksomhederne skal fo-
retage en vurdering af, hvor der kan opstå hygiejniske problemer i forbindelse med deres
håndtering af fødevarer. På det grundlag skal virksomheden overvåge og dokumentere, at de
har styr på de hygiejnemæssige problemer i håndteringen af fødevarer.
Den offentlige kontrol indebærer en stikprøvekontrol af, at virksomheden opfylder reglerne
og sørger for god fødevaresikkerhed. Hvis HACCP baseret egenkontrol ikke længere gælder,
skal de omtalte virksomheder ikke sikre, at kritiske punkter i håndteringen af fødevarerne bli-
ver identificeret, og lagt til grund for at undgå risici i håndteringen. En sådan ændring vil være
et brud med det gældende koncept for egenkontrol. Fødevarevirksomhederne skal dog fortsat
leve op til kravene om indretning og drift i overensstemmelse med bestemmelserne i forord-
ning (EF) nr. 852/2004 om fødevarehygiejne.
Forslaget vurderes potentielt at kunne have statsfinansielle konsekvenser, idet Fødevarestyrel-
sen for at kunne opretholde det nuværende beskyttelsesniveau vil skulle iværksætte foran-
staltninger, som indbefatter en intensivering af kontrollen overfor et betydeligt antal mindre
virksomheder. Sådanne foranstaltninger vil i givet fald skulle tilrettelægges i lyset af princip-
perne i den kommende politiske aftale om den fremtidige indretning af fødevarekontrollen.
Forslaget vil lette de administrative byrder for erhvervet, der ved bortfald af HACCP-kravene
undgår en række dokumentationskrav, som er indbygget i disse principper.
Høring
Forslaget har været i høring hos en kreds af relevante organisationer og institutioner.
HORESTA
fremhæver, at de navnlig repræsenterer mikro-virksomheder, og ser derfor posi-
tivt på tiltag, som kan reducere virksomhedernes administrative byrder. Kravene til fødevare-
sikkerhed skal tage afsæt i en reel risikovurdering, hvor det vurderes, hvordan man opnår
størst forbrugerbeskyttelse for færrest administrative byrder. Fødevarerisici afhænger ikke af
virksomhedens størrelse, men af hvilken fødevarehåndtering, der foregår i virksomheden. Den
fleksibilitet, der er indbygget i de eksisterende regler tilgodeser implementering af en opratio-
nel HACCP-baseret egenkontrol særligt mht. dokumentationskravet. HORESTA vil derfor
gerne fastholde den model, der benyttes i DK, hvor branchekoder med udgangspunkt i virk-
somhedernes aktiviteter, hjælper virksomhedslederen med at foretage en risikovurdering og
udpege kritiske punkter med det formål at højne fødevaresikkerheden.
Side
3/6
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
COOP
støtter administrative lettelser, men mener, at det ikke skal ske ved at fritage virksom-
heder for at gennemføre HACCP-baseret egenkontrol, som er et afgørende redskab til at opnå
fødevaresikkerhed. COOP anser det for helt uacceptabelt at fritage virksomheder for at gen-
nemføre en sådan kontrol. Den fleksibilitet, der er indbygget i de eksisterende regler tager al-
lerede højde for virksomhedernes art og størrelse, og branchekoder er et værdifuldt instru-
ment, der hjælper virksomhederne i alle led i fødevarekæden til at overholde kravene om
HACCP-baseret egenkontrol.
Dansk Supermarked (DS)
er imod forslaget. Egenkontrol skal udarbejdes i henhold til virk-
somhedens risici og ikke i forhold til antallet af ansatte eller omsætning.
De Samvirkende Købmænd (DSK)
støtter administrative lettelser, hvis de ikke medfører en
risiko for reduceret fødevaresikkerhed. Lempelser i krav til egenkontrol bør baseres på en ri-
sikovurdering af virksomhederne aktiviteter frem for antal ansatte eller omsætning. DSK kan
som alternativ støtte en bagatelgrænse, der fritager virksomheder, der ikke opbevarer tempera-
turfølsomme fødevarer, fra krav om egenkontrol. DSK mener, at egenkontrollen fungerer til-
fredsstillende i langt de fleste virksomheder, og at det er overkommeligt, så længe man holder
sig til branchekoderne, hvor det f.eks. bliver anbefalet, at virksomheder uden behandling af
fødevarer kun skal registrere temperaturkontrol. De eksisterende regler giver allerede mulig-
hed for at tilpasse egenkontrollen til virksomhedstypen, og at dette er gjort i branchekoderne.
Det vil være konkurrenceforvridende for de virksomheder, der seriøst har arbejdet med at ind-
føre egenkontrol, hvis de virksomheder, der er bagefter, nu kan få accept af et meget lavere
niveau. Der er risiko for, at der bliver skabt et A og et B hold, hvor en beskeden administrativ
lettelse for B-holdet risikerer at give forbrugerne og medierne indtryk af en forringet fødeva-
resikkerhed.
Danske Slagtermestres Landforening (DSL)
anser HACCP baseret egenkontrol på større
fødevarevirksomheder som et godt og fornuftigt system til at sikre fødevaresikkerheden. Det
er ikke den optimale løsning på mindre virksomheder, og derfor er det meget positivt at frita-
ge de mindre virksomheder for kravet. DSL organiserer ca. 600 virksomheder, hvoraf mange
er kategoriseret som små eller mellemstore virksomheder. Det er ikke kun detailvirksomhe-
der, men også engrosvirksomheder som mindre slagterier, der ikke er i besiddelse af de nød-
vendige kompetencer og uddannelse i virksomheden til at etablere og gennemføre HACCP
baseret egenkontrol.
For nogle af virksomhederne kræver det ansættelse af en egentlig kvalitetsmedarbejder, og det
er en tung konkurrencemæssig omkostning og barriere for en lille virksomhed. DSL anbefaler
derfor, at grænsen bliver hævet fra 10 medarbejder til 15-20 medarbejder, samt at også mindre
engrosvirksomheder, f.eks. små slagterier og kødproduktvirksomheder, bliver omfattet af for-
slaget om fritagelse. I stedet for HACCP baseret egenkontrol kunne man udarbejde præcise
retningslinier og instrukser på et mere praktisk operationelt niveau. Retningslinier og instruk-
ser bør udarbejdes på EU-plan i samarbejde med EU-Kommissionen og andre kompetente
myndigheder, således at der sikres en ensartet europæiske retningslinier for de forskellige
virksomhedstyper og et fælles højt fødevareniveau samt lige konkurrencevilkår.
Side
4/6
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
Landbrugsrådet
støtter administrative lettelser, men mener også, at hygiejneforordningerne
allerede indeholder den fornødne fleksibilitet og de fornødne forudsætninger for at tilgodese
fødevareproduktion/håndtering også i lille skala. Det er vigtigt, at egenkontrollen bliver til-
passet den enkelte virksomhed og virksomhedens aktiviteter. Kontrolmyndighederne bør fo-
kusere på mulighederne for at vejlede små virksomheder i samarbejde med brancheorganisa-
tioner, og at der tilskyndes til at udarbejde branchekoder.
Fødevareindustrien, Dansk Industri,
mener, at alle virksomheder bør etablere egenkontrol
baseret på HACCP, da små virksomheder også kan producere fødevarer, hvor det er nødven-
digt med et HACCP-system. Det er den bedste måde at sikre, at virksomhederne tager ansvar
og dokumenterer, hvad de gør. Som hjælp til små virksomheder kan der udarbejdes konkrete
vejledninger/branchekoder, som virksomhederne kan gøre brug af.
NNF
støtter principielt behovet for lempeligere regler for meget små virksomheder, når det
angår procedurekrav for fødevaresikkerhed. De foreslåede grænser for de omfattede virksom-
heder er dog meget høje, og NNF anbefaler derfor, at grænserne for fritagelse sættes væsent-
ligt ned.
Sundhedsstyrelsen
mener, at der af hensyn til folkesundheden ved en eventuel gennemførel-
se af forslaget skal opretholdes et højt niveau af fødevarehygiejne i fødevarevirksomheder,
uanset størrelse.
Plantedirektoratet
mener, at forslaget kan få en afsmittende effekt på foderområdet. Foder-
hygiejneforordningen giver mulighed for, at myndighederne kan tage højde for formen og do-
kumentationen for efterlevelse af HACCP-principperne, afhængig af virksomhedens størrelse
og art. Plantedirektoratet mener, at dette princip bør opretholdes. Det fremføres, at der vil op-
stå ulighed virksomhederne imellem, når der anvendes en omsætningsbestemt virksomheds-
definition, fordi det ikke siger noget om de mængder af produkter, der bringes på markedet.
For foderstoffer kan der være tale om endog meget store mængder ved mellemhandel af bi-
og restprodukter. Mange mellemhandlere med omsætning under 2 mio. € omsætter samtidig
til private. Da mellemhandlernes produkter anvendes til fodring af dyr, der efterfølgende kan
anvendes til fødevareproduktion, betragter Plantedirektoratet ikke det som salg til slutbrugere.
En undtagelse af sådanne mellemhandlere vil kunne bringe fødevaresikkerheden i fare.
Regeringens foreløbige generelle holdning
Regeringen ønsker at reducere de administrative byrder for virksomhederne, hvis dette ikke
sker på bekostning af fødevare- og folkesundheden.
Regeringen støtter, at virksomheder, som ud fra en risikovurdering bedømmes at kunne sikre
fødevaresikkerheden alene ved at overholde god hygiejnisk praksis, kan undtages fra at etab-
lere og gennemføre HACCP baseret egenkontrol. Det er dog regeringens holdning, at antallet
af ansatte eller virksomhedens omsætning kan ikke udgøre grundlaget for denne risikovurde-
ring, idet vurderingen skal baseres på virksomhedernes aktiviteter og de risici, der er forbun-
det hermed..
Side
5/6
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
Regeringen lægger derfor afgørende vægt på, at virksomheders undtagelse fra HACCP krave-
ne bygger på en risikovurdering, således at beskyttelsesniveauet bevares.
Generelle forventninger til andre landes holdninger
Man er fra dansk side ikke bekendt med officielle tilkendegivelser om forslaget i de andre
medlemsstater, idet der dog udfra tilkendegivelser på møde på ekspertniveau ikke vurderes at
være et kvalificeret flertal for forslaget.
Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg
Forslaget er ikke tidligere blevet forelagt for Folketingets Europaudvalg.
Side
6/6