Kemikalier

J.nr.

Ref. asc

Den 27. februar 2008

 

 

 

 

 

 

 

Opfølgning på samråd i FMPU den 27. februar 2008 om GHS-pakken

 

Punkt a) klassificering, mærkning og emballering af stoffer

  

1. Reglerne for omklassificering af stoffer                                                                                                                                                                                        

 

I fremtiden kan der kun optages stoffer på den harmoniserede liste over farlige stoffer, hvis stofferne skal klassificeres som kræftfremkaldende, mutagene, reproduktionstoksiske, sensibiliserende ved indånding eller hvis der er behov på Fællesskabsbasis for en harmoniseret klassificering. Klassificering af stoffer optaget på denne fremtidige harmoniserede liste vil kunne opdateres løbende.

 

Den eksisterende harmoniserede liste over farlige stoffer er i et særskilt bilag ”omregnet” til GHS-klassificeringen. For så vidt angår en ændret klassificering af stofferne på den eksisterende liste, fremgår det ikke eksplicit af GHS-forslaget om, eller hvordan listen kan opdateres. Danmark vil imidlertid arbejde for, at det tydeliggøres i forslaget, at medlemsstaterne kan fremsende forslag til Agenturet til ændret klassificering af stofferne på den eksisterende liste på baggrund af nye data.

 

Stoffer, der ikke står på listen over farlige stoffer, men som skal selvklassificeres, kan på industriens eget ansvar omklassificeres på baggrund af ændret datamateriale.

 

2. Muligheden for at udvide de eksisterende fareklasser/farekategorier

 

Med forslaget til GHS-forordningen har Kommissionen ikke medtaget de farekategorier fra FN GHS, der ikke er en del af de eksisterende EU-regler. Man har medtaget de eksisterende EU-kategorier, der ikke er med i FN GHS for ikke at sænke beskyttelsesniveauet i EU. De farekategorier fra FN GHS, der ikke er medtaget, kan på et senere tidspunkt indføres i EU. Danmark kan støtte en forøgelse af beskyttelsesniveauet ved at indføre yderligere elementer fra FN GHS i EU.

 

FN GHS opdateres hvert andet år i takt med den tekniske udvikling og GHS vil derfor også i EU skulle opdateres i overensstemmelse med denne udvikling.