Notat

 

 

Dato             10. oktober 2007

J. nr.          

 

 

Nærhedsnotat om ændret forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om den videre gennemførelse af de europæiske GNSS-programmer, KOM(2007) 535.

I 2004 vedtog Kommissionen et forslag til forordning om opsendelsesfasen  og den kommercielle fase af det europæiske program for radio satellit navigation. Forslaget havde to hovedformål dels at skabe en hensigtsmæssig legal basis for at kunne agere på OPP-basis (dvs. sammen med den private sektor), dels Fællesskabets bidrag til finansiering af Galileo i perioden 2007-2013, dvs. et foreslået beløb på 1 mia. €.

Set i lyset af problemerne med at forhandle en koncessionskontrakt på plads vedtog Kommissionen i maj 2007 - efter opfordring fra Rådet og Europa-Parlamentet – en meddelelse, hvor man bl.a. foreslår, at EU selv finansierer og står for etablering af systemet med ESA som teknisk ansvarlig tilknyttet til projektet. Videre fremgår, at Kommissionen skulle have førertrøjen på og lede projektet, og det skulle sikres, at EGNOS, som en forløber for Galileo, kunne være operationel fra 2009.

Rådet bad i sin resolution af 8. juni 2007 bl.a. Kommissionen om i september 2007 at fremlægge detaljerede forslag for det videre forløb, herunder vedrørende finansiering og den videre styring m.m. af projektet.

Det nu foreliggende ændrede forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om den videre gennemførelse af de europæiske GNSS-programmer ændrer overordnet set følgende:

Kommissionen anfører, at EGNOS og Galileo Radio satellit navigationsprogrammerne fuldt ud er i overensstemmelse med nærhedsprincippet. Etablering af en verdensomspændende satellitnavigations infrastruktur er uden for teknisk og finansiel rækkevidde for en enkelt medlemsstat. Kommissionen anfører videre, at programmerne er gode eksempler på, hvor Fællesskabet kan skabe merværdi.

Den danske regering er enig med Kommissionen i, at de europæiske radio satellit navigationsprogrammer bedst løftes på Fællesskabsniveau, og at nærhedsprincippet er overholdt.