Den 21. oktober 2008

 

 

 

”KOM (2007) 0528: Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af direktiv 2003/54/EG om fælles regler for det indre marked for elektricitet.

 

Spørgsmål 1

Ministeren bedes - i forlængelse af Europaudvalgets møde den 30. september - redegøre for regeringens holdning til, om den såkaldte "level playing field"-bestemmelse kommer til at stå i selve teksten til direktivet eller i præamblen til direktivet. Desuden bedes ministeren give en analyse af, hvilken rolle placeringen af bestemmelsen eventuelt vil kunne spille for EF-Domstolens fortolkning af direktivet på længere sigt."

Svar:

 

Ved energi-rådsmødet den 10. oktober 2008 blev medlemslandene enige om at tilføje den såkaldte "level playing field"- bestemmelse som en selvstændig artikel i direktivet, der genspejler det politiske kompromis fra energi-rådsmødet i juni.

 

Bestemmelsen giver medlemslandene mulighed for at tage generelle tiltag ”i overensstemmelse med traktaten og EU-lovgivning” for at sikre lige forhold på markedet (”level playing field”). Eventuelle tiltag kan dog kun tages i anvendelse efter Kommissionens accept.

 

Samtidig blev der i sammenhæng med de generelle unbundling-bestemmelser opnået enighed om at tydeliggøre, at en ikke-ejermæssigt adskilt vertikalt integreret virksomhed ikke kan købe en ejermæssigt adskilt transmissionssystemoperatør i et andet medlemsland.

 

Regeringen er tilfreds med det opnåede forhandlingsresultat, og med at "level playing field"- bestemmelsen kommer til at stå i selve teksten til direktivet. Det eliminerer usikkerheden om, hvorvidt EF-Domstolen vil tillægge en artikeltekst større vægt end en tekst i præamblen.