Folketingets skatteudvalg

Vedrorende lovforslag L26 om opsigelse af dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem Danmark og Spanien/Frankrig.

 

Det er normal praksis i Danmark, at man ikke lovgiver med tilbagevirkende kraft, men som jeg opfatter lovforslagets paragraf 3, er det netop det, der vil ske ud fra paragrafens tekst om, at man den 11. oktober baade skal vaere flyttet ud og modtage pensioner for at blive fritaget for fremtidig dansk skat.

Jeg er flyttet permanent til Spanien 1. juni 2007, altsaa i nogenlunde god tid inden skaeringsdatoen den 11. oktober. Men jeg har endnu ikke indledt udbetalingen af mine 10-aarige ratepensioner ud fra blandt andet en praktisk tanke om at vente, til jeg ”officielt” ville blive skatteborger i Spanien efter 183 dages ophold i landet.

Kort forinden, jeg flyttede ud, havde jeg en samtale med ”Skat” om skatteforholdene ved en flytning fra Danmark til Spanien. Men det blev paa ingen maade naevnt eller gjort klart for mig, at jeg senere kunne blive ramt af en ny lovgivning, hvis jeg ventede med at faa udbetalt mine 10-aarige pensioner.

Havde jeg haft den mindste forudanelse om det, kunne jeg jo sagtens blot have begyndt udbetalingen af mine pensioner inden den 11. oktober.

Jeg har forstaaelse for, hvis Folketinget onsker at lave om paa dobbeltbeskatningsaftalerne, men det er urimeligt, hvis loven faar en tilbagevirkende kraft som opfattet af undertegnede.

For jeg har planlagt og taget dette store skridt at flytte fra Danmark og de fortrinlige sociale ydelser i dyb tillid til den eksisterende lovgivning paa det tidspunkt, hvor udflytningen har fundet sted.

Venlig hilsen

Henning Petersen, Madrid