Folketingets Lovsekretariat

Christiansborg

1240  København K

Dato             24. oktober 2007

J. nr.          

  

 

Folketingsmedlem Per Clausen (EL) har den 15. oktober 2007 stillet mig følgende spørgsmål nr. S 155, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål nr. S 155:

 

" Hvilke initiativer vil ministeren tage på baggrund af, at Ingeniøren (den 12. oktober 2007) kunne oplyse, at 12 ministerier har et stigende energiforbrug, på trods af at energibesparelser i den offentlige sektor er et af fokuspunkterne i forligspartiernes energispareplan for 2005?"

 

Svar:

 

Den politiske aftale af 10. juni 2005 om energibesparelser og cirkulæret nr. 27. af 19. april 2005 om energieffektivisering i statslige institutioner fastlægger, at de statslige institutioner skal gennemføre en række initiativer til at fremme energibesparelser. Det drejer sig primært om, at institutionerne skal købe energieffektive produkter og skal gennemføre rentable energibesparelsesprojekter, som har en tilbagebetalingstid på indtil 5 år. Samtidig skal institutioner årligt indberette deres forbrug, og hvert ministerområde skal udarbejde en samlet målsætning for udviklingen i ministerområdets energiforbrug på kort og lang sigt.

Den politiske aftale og cirkulæret fokuserer således på konkrete initiativer til gennemførelse af energibesparelser, som kan reducere energiforbruget i forhold til, hvordan det ville have udviklet sig uden denne indsats. Der er ikke nogen krav om et absolut fald i forbruget i de statslige institutioner.

Det er mit indtryk, at der siden udstedelsen af cirkulæret i de fleste ministerier og institutioner er gjort en betydelig indsats for at spare på energien. Bl.a. har der med bistand fra Elsparefonden og via SKI’s indkøbsaftaler, som i dag reelt er obligatoriske, været stor fokus på energieffektive indkøb. Samtidig viser indberetninger fra energiselskaberne om deres besparelsesindsats, at de har medvirket til realisering af betydelige besparelser i offentlige institutioner.

Den seneste årsrapport med data for energiforbruget i de statslige institutioner (ekskl. Post Danmark og Banedanmark) viser, at der fra 2005 til 2006 samlet er sket et fald i det absolutte elforbrug med 6,2 pct. og i det absolutte varmeforbrug med 2,7 pct. Set per kvadratmeter er der et fald i elforbruget med 3,3 pct. og varmeforbruget er uændret. Forskellen mellem udviklingen i det absolutte forbrug og forbruget per kvadratmeter afspejler primært, at der er sket reduktioner i den statslige bygningsbestand bl.a. inden for forsvaret.

Samlet set finder jeg på nuværende tidspunkt denne udvikling tilfredsstillende, og udviklingen afspejler, at der generelt er gjort en betydelig besparelsesindsats.

Den samlede besparelsesindsats i de statslige institutioner vil blive evalueret i forbindelse med evalueringen af den samlede besparelsesindsats, som er planlagt gennemført i 2008.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Jakob Axel Nielsen