Folketingets Finansudvalg

Christiansborg

Finansministeren

20. juni 2008

Endeligt svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 47 af 19. juni 2008 (Aktstykke 190, § 7).

Spørgsmål:

Regeringen og KL er enige om, at kommunerne kan omstille aktiviteter og dermed skabe et råderum svarende til 1 mia. kr. i kommunerne i 2009. Indgår dette råderum som et decideret besparelseselement i aftalen eller indregnes besparelsen først med ½ mia. kr. i 2010, som regeringen har forpligtet sig til at udarbejde konkrete forslag til? Såfremt der anses at være et råderum i 2009 også, hvordan vil finansministeren så sikre sig dette allerede i 2009?

Svar:

Råderummet angiver et omprioriteringspotentiale, der tilfalder kommunerne, dvs. kommunerne beholder selv det frigjorte ressourcer. Det fremgår også af Aftale om kommunernes økonomi for 2009:

 

”Der er enighed om, at kommunerne skal fortsætte indsatsen med at udnytte potentialerne for at frigøre ressourcer til borgernær service. KL og regeringen er enige om, at kommunerne kan omstille aktiviteter svarende til et råderum på 1 mia. kr. i 2009 stigende til 5 mia. kr. i 2013 gennem omprioriteringer og bedre ressourceudnyttelse. Det tilvejebragte råderum skal anvendes i kommunerne til service til borgerne.

 

På nogle områder kræver en realisering af dette potentiale et aktivt samarbejde mellem staten og kommunerne. Derfor vil regeringen sammen med KL udarbejde konkrete forslag til statslige tiltag, der kan bidrage til at frigøre ressourcer i kommunerne svarende til ½ mia. kr. i 2010 stigende til 2½ mia. kr. 2013. Initiativerne skal bl.a. omfatte anvendelse af it til digitale løsninger i administrationen, forenkling af statslige regler og proceskrav til kommunerne, anvendelse af ny teknologi til at lette opgaver i den borgernære service, anvendelse af nye arbejds- og organisationsformer og bedre arbejdstilrettelæggelse. Forslagene vil bl.a. tage udgangspunkt i den fælles digitaliseringsstrategi for 2007-2010, afbureaukratiseringsprogrammet, kvalitetsreformens program for medfinansiering af ny arbejdskraftbesparende teknologi og i regeringens handlingsplan for at frigøre ressourcer til borgernær service.”

Med venlig hilsen

Lars Løkke Rasmussen