ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

1. august 2008

 

Besvarelse af § 8 spørgsmål 11 til Aktstk. 199 stillet af Finansudvalget den 29. juli 2008.

 

 

 

Spørgsmål 11:

Der ønskes en uddybende redegørelse for "Det Private Beredskab til Afvikling af Nødlidende Banker, Sparekasser og Andelskasser", herunder relationerne til den (eventuelle tidligere) indskydergarantifond.

 

Svar:

Finansrådet stiftede den 13. juni 2007 foreningen "Det Private Beredskab til Afvikling af Nødlidende Banker, Sparekasser og Andelskasser" (Det Private Beredskab). Formålet med foreningen er at medvirke til, at nødlidende pengeinstitutter - som alternativ til konkurs - kan afvikles ved overdragelse til et andet pengeinstitut. Foreningen kan i en sådan situation tilføre midler eller stille garanti til dækning af den nødlidende virksomheds ikke-efterstillede kreditorer, forudsat at beløbet ikke overstiger det tab, som Indskydergarantifonden skønnes at ville lide, hvis virksomheden tages under konkursbehandling.

 

Tidligere kunne Indskydergarantifonden medvirke til en afvikling af et nødlidende pengeinstitut ved at tilføre midler eller stille garanti til dækning af instituttets ikke-efterstillede kreditorer.

 

EU-kommissionen fandt imidlertid, at denne ordning var i strid med EU's statsstøtteregler, primært fordi bidrag til fonden opkrævedes ved lov og dermed udgjorde statsmidler.

 

På den baggrund vedtog Folketinget i sommeren 2007 et lovforslag (L178), der ophævede Indskydergarantifondens mulighed for at medvirke til en afvikling af et pengeinstitut. Loven åbnede til gengæld mulighed for at oprette frivillige ordninger. På denne måde er det muligt at opretholde den funktion, som Indskydergarantifonden var tiltænkt – blot i privat regi og uden, at ordningen må antages at være i strid med EU's statsstøtteregler.

 

Det Private Beredskab er stiftet i overensstemmelse med reglerne om de frivillige ordninger. Foreningen er uafhængig af staten, og indbetalinger til foreningen finder sted på grundlag af frivillighed fra pengeinstitutternes side. Som medlemmer af foreningen kan optages alle pengeinstitutter, der har tilsluttet sig Indskydergarantifonden. Foreningen oparbejder ikke en formue, og de tilsluttede pengeinstitutter betaler ikke kontingent. Pengeinstitutterne skal derimod tilføre midler til foreningen, hvis foreningens bestyrelse træffer beslutning om at yde økonomisk bidrag til afvikling af et nødlidende pengeinstitut.

 

Det samlede pålydende af medlemmernes indeståelser (garantier) over for foreningen udgør 750 mio. kr. pr. kalenderår. Foreningens repræsentantskab kan dog ved enstemmighed beslutte, at der i et kalenderår stilles yderligere indeståelser på op til 750 mio. kr.

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk