ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

20. august 2008

 

Besvarelse af § 8 spørgsmål 19 til aktstykke 199 stillet af Finansudvalget den 7. august 2008    

 

 

 

Spørgsmål 19:

Er det ‑ i forlængelse af svaret på spørgsmål 9 til aktstykke 199 ‑ efter ministerens opfattelse lovligt at undtage en underdirektør fra de regler om

oplysningspligt, der er gældende for ledende medarbejdere i henhold til værdipapirhandelsloven?

 

Svar:

Værdipapirhandelslovens § 28a siger, at ledende medarbejdere i et selskab, der er børsnoteret, skal give det noterede selskab meddelelse om handler, som de udfører for egen regning i selskabets aktier. Det børsnoterede selskab skal herefter indberette de modtagne oplysninger til Finanstilsynet, der offentliggør meddelelsen på sin hjemmeside. Reglerne omfatter ligeledes den ledende medarbejders nærtstående.

 

Reglerne er en gennemførelse af bestemmelser i markedsmisbrugsdirektivet. Formålet med reglerne er at skabe gennemsigtighed og offentlighed omkring ledende medarbejderes handel med aktier i det noterede selskabs aktier. Dette er dels af hensyn til investorerne, da ledende medarbejderes transaktioner kan være et udtryk for den ledende medarbejders forventning om selskabets kommende indtjening og udvikling, dels en forebyggende foranstaltning mod misbrug af intern viden.

 

Det defineres i reglerne, hvad der forstås ved ledende medarbejdere og disses nærtstående.

 

Ledende medarbejdere er først og fremmest medlemmer af det børsnoterede selskabs bestyrelse eller direktion. Herudover er andre ledende medarbejdere omfattet af indberetningspligten under forudsætning af, at disse personer har kompetence til at træffe ledelsesbeslutninger, samt at de har regelmæssig adgang til intern viden. Med ledelsesmæssige beslutninger menes i henhold til lovens bemærkninger ledelsesbeslutninger af overordnet betydning for det børsnoterede selskabs fremtidige forretningsmæssige udvikling.

 

Det fremgår af § 37 i værdipapirhandelsloven, at det børsnoterede selskab har pligt til at udarbejde interne regler for bestyrelsesmedlemmers, direktørers og andre medarbejderes adgang til at handle med selskabets aktier. Ligeledes har det børsnoterede selskab pligt at føre en ajourført fortegnelse over medarbejdere, der har adgang til intern viden (den såkaldte insiderliste) og holde medarbejderne orienteret om deres status som insidere. Det er selskabet, der fastlægger, hvem der har bemyndigelse til at træffe ledelsesbeslutninger af overordnet betydning for det børsnoterede selskabs fremtidige forretningsmæssige udvikling.

 

Det vil således bero på en konkret vurdering fra det børsnoterede selskab, om en medarbejder kan betragtes som en ledende medarbejder og hermed vil være forpligtet til at foretage indberetning af sine handler til selskabet.

 

Da stillingsbetegnelser vil variere fra selskab til selskab, kan vurderingen af, om en ledende medarbejder er indberetningspligtig ikke baseres på medarbejderens formelle titel. En vurdering af indberetningspligt må derfor tage udgangspunkt i den enkelte medarbejders adgang til intern viden og hvorvidt medarbejderens bemyndigelse giver kompetence til at træffe ledelsesbeslutninger af overordnet betydning for selskabets forretningsmæssige udvikling.

 

I den konkrete sag har Roskilde Bank redegjort for bankens opfattelse af reglerne i en selskabsmeddelelse. Det fremgår heraf, at bankens bestyrelse d. 24. april 2008 havde besluttet, at det alene var bankens bestyrelse og direktion, som skulle indberette handel med bankens aktier.

 

Jeg kan afslutningsvist oplyse, at i de tilfælde, hvor der er tvivl om et børsnoteret selskab eller en ledende medarbejder har overholdt reglerne om indberetning af transaktioner, vil Finanstilsynet gå ind i sagen.  

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk