ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

Eksp.nr. 566526

20. august 2008

 

Besvarelse af § 8 spørgsmål 24 til aktstykke 199 stillet af Finansud­valget den 11. august 2008.    

 

 

 

Spørgsmål 24:

Der ønskes en redegørelse for reglerne for beskatning af gevinster og tab opnået ved handel med aktier og udstedelse af aktieoptioner og herunder for beskatningsforholdene i følgende 2 eksempler:

 

a) person 1 tildeles en ret til at købe aktier inden for de næste 5 år til den aktuelle dagskurs. Retten udnyttes og aktierne afhændes efterfølgende til en højere kurs således at der opnås en gevinst.

 

b) person 2 tildeles en ret til at købe aktier inden for de næste 5 år til en på forhånd fastsat kurs. Retten udnyttes, aktierne erhverves til den aftalte kurs, der på erhvervelsestidspunktet er la-vere end dagskursen. Aktierne afhændes efterfølgende til en endnu højere kurs.

 

Svar:

Jeg har fra skatteministeren modtaget følgende udtalelse, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”SKAT forudsætter, at spørgsmålene vedrører tildeling af køberetter til ansatte. SKAT beskriver derfor reglerne om beskatning af køberetter til ansatte.

 

Ad eksempel 1:

Går ordningen ud på, at medarbejderen kan købe aktier til dagskursen på købstidspunktet, medfører tildelingen og udnyttelsen ingen beskatning, da medarbejderen ikke har fået rabat på købet af aktien. Fortjeneste ved efterfølgende salg af aktierne beskattes efter aktieavancebeskatnings­loven. Fortjenesten udgør forskellen mellem salgsprisen og købsprisen.

 

Fortjeneste på aktier omfattet af aktieavancebeskatningsloven beskattes som aktieindkomst. Aktieindkomst under 46.700 kr. (2008) beskattes med 28 %. Aktieindkomst mellem 46.700 kr. og 102.600 kr. beskattes med 43 % og aktieindkomst over 102.600 kr. beskattes med 45 %.

 

Ad eksempel 2:

Går ordningen derimod ud på, at medarbejderen kan købe aktier til en på forhånd fastsat kurs, er  udgangspunktet, at medarbejderen skal medregne værdien af køberetten til den personlige indkomst på det tidspunkt, hvor aftalen indgås (statsskattelovens § 4 og ligningslovens § 16). Beskatningstidspunktet er det tidspunkt, hvor der erhverves endelig ret til køberetten. Der sker ikke yderligere beskatning ved udnyttelse af køberetten, selvom dagskursen ved udnyttelsen er højere end udnyttel-seskursen.

 

Når aktien sælges, beskattes forskellen mellem salgsprisen og købsprisen efter aktieavancebeskatningsloven. ”Købsprisen” for aktien er det samlede beløb af det allerede beskattede beløb og det beløb, der er betalt ved udnyttelse af køberetten.

 

Der findes dog nogle særregler om beskatningstidspunktet m.v. af køberetter, som tildeles medarbejdere (ligningslovens §§ 7 H og 28). Disse regler har til formål at forbedre mulighederne for ud-bredelse af medarbejderaktieordninger. De ovenfor beskrevne bestemmelser betød, at medarbejderen blev beskattet allerede ved tildeling af køberetten, hvor medarbejderen måske ikke havde mulighed for at finansiere skatten, hvilket blev kritiseret.

 

Ligningslovens § 28

Ligningslovens § 28 er i praksis hovedreglen for så vidt angår beskatningstidspunktet for køberetter til aktier i ansættelsesforhold som vederlag for personligt arbejde.

 

I henhold til ligningslovens § 28, udskydes beskatningen indtil det tidspunkt, hvor køberetten udnyttes. Der sker beskatning af den værdi køberetten har på udnyttelsestidspunktet, det vil sige forskellen mellem købskursen og dagskursen. Hvis medarbejderen betaler noget ved udnyttelsen, reduceres beskatningen med det af medarbejderen betalte beløb. Det skattepligtige beløb beskattes som personlig indkomst.

 

Når medarbejderen senere sælger aktien, er fortjenesten forskellen mellem salgsprisen og den sam-lede købsprisen. Købsprisen udgør det samlede beløb af det allerede beskattede beløb og det beløb, der er betalt ved udnyttelsen. Fortjenesten beskattes som aktieindkomst. Aktieindkomst under 46.700 kr. (2008) beskattes med 28 %. Aktieindkomst mellem 46.700 kr. og 102.600 kr. beskattes med 43 % og aktieindkomst over 102.600 kr. beskattes med 45 %.

 

Reglerne i ligningslovens § 28 giver således mulighed for at udskyde beskatningen til udnyttelsestidspunktet, så skatten eventuelt kan finansieres ved salg af aktierne umiddelbart efter udnyttelsen.

 

 

Ligningslovens § 7 H

I henhold til ligningslovens § 7 H, kan beskatningen udskydes indtil de erhvervede aktier sælges. Det beløb der skal beskattes, er forskellen mellem salgsprisen og det beløb medarbejderen har betalt ved udnyttelse af køberetten. Beløbet beskattes som aktieindkomst.

 

Anvendelse af ligningslovens § 7 H er et alternativ til ligningslovens § 28. Ligningslovens § 7 H forudsætter, at visse betingelser er opfyldt, bl.a. skal det aftales med arbejdsgiveren, at reglen finder anvendelse.

 

Aktieindkomst under 46.700 kr. (2008) beskattes med 28 %. Aktieindkomst mellem 46.700 kr. og 102.600 kr. beskattes med 43 % og aktieindkomst over 102.600 kr. beskattes med 45 %.

 

Reglen i ligningslovens § 7 H giver således medarbejderne bedre mulighed for at beholde aktierne, da beskatningen udskydes til salgstidspunktet.”

 

 

 

 

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk